Туъркинг вместо шоу или фитнес

Туъркинг вместо шоу или фитнесТози внезапно придобил луда известност танц, който е на път да се превърне в световна мода, е родом от Западна Африка.

Известен е още като бути денс, бути шейк, сваг, туърк и всъщност е едно екзотично направление в танца, където активно се включват дупето, бедрата и корема, докато другите части на тялото са почти неподвижни. Основен елемент в него са енергичните движение с таза назад-напред (амплитудата понякога е поразителна). През 90-те години на миналия век той става много популярен сред афроамериканците и заедно с разцвета на поп-културата здраво навлиза на сцената и в клиповете на рапърите и изпълнителите на R\’n\’B-музика.

Днес всяка уважаваща себе си поп звезда е направо длъжна да върти дупе подобаващо – умеят го Шакира, Бионсе, Риана и особено Майли Сайръс.
Официално танцът туъркинг съществува от 1993 г. Първото му споменаване е в песента на DJ Jubilee „Do the Jubilee All”, в която той пее именно за това: „Twerk baby, twerk baby, twerk, twerk, twerk”. Някои хора казват, че така уличните зяпачи подканяли танцьорките да „работят”: „To work, baby, to work!” От този момент насам в американската и световната танцова култура се появяват доста песни с използването на туъркинг.

История
Тези възбуждащи движения се срещат в много от племенните танци на африканските жени – въртене на дупето, подрусване и вибриране на корема. Африканските прототипи на бути денса са имали специално значение в сексуално провокативните игри на племената.
Като имитира тези движения, естествено туъркингът има явни еротични елементи, а понякога и откровено сексуален подтекст. Това театрално чудо се танцува в ритъма на самба, R&B, реге или рап. В модерния свят го танцуват не само жени, но и мъже.
През септември 2013 г. е поставен рекорд на Гинес по масов туъркинг, организиран от известния в САЩ музикант Big Freedia. В акцията се включват 358 танцьори от 8 до 80 години, които излизат на сцената и показват уменията си в рамките на 2 минути всеки.

Фитнес
В САЩ наричат заниманията с туъркинг новата фитнес мания, по която жените там са полудели.
И наистина – това е отлична форма на спорт за здраве и добра фигура. Като начало това е енергична кардиотренировка, която дава възможност да се свалят килограми – жена с тегло около 68 кг може да изхарчи 120 ккал за 15-минутна тренировка. Инструкторите твърдят, че за 60 минути се постига натоварване, което надхвърля по интензивност една серия във фитнес залата. Натоварват се всички мускули – като изпълнявате широко полуприсядане и движите таза с максимално широка амплитуда, вие включвате в действие мускулите на гърба, предната повърхност на бедрата, корема и стабилизиращата мускулатура.

Не е за всички
Внимание – ако решите да правите тези упражнения или да ги наподобявате у дома, имайте предвид, че може да не са за всяка жена – например при проблеми в кръста и гръбначния стълб първо се посъветвайте с лекаря си. Както и всяко спортно занимание, първо започнете със загрявка и раздвижване, а накрая да предвидите и няколко упражнения за отпускане на мускулатурата.

Най-важното е, че с този туъркинг можете да станете звездата на дискотеката много по-лесно, отколкото ако имате модни дънки и гримирани мигли.
В подобна супер популярна роля се оказаха момичета от танцова група от Оренбург, които играха туъркинг по сценарий за работливите пчелички, които събират мед за Мечо Пух. Колко скромна тема, а моментално събра милиони гледания в youtube и скандализира руската общественост!

На снимката Майли Сайръс, но не в екшън поза: БГНЕС

[media=https://www.youtube.com/watch?v=IQbDmCKGtuU]