Туризмът като игра

Туризмът като игра

Нестандартни туристически идеи предлага богатата фантазия на французина Жоел Анри. В началото на 21 век той предложи абсолютно ново направление в туристическия бизнес в книгата си „Гид по експериментален туризъм” през 2005 г. След излизането й все повече туристи решават да прекарат отпуската си по нов начин.

По кучешка следа

Помните ли онази фраза от „Матрицата” – „Следвай белия заек”? Добър вариант за необикновена екскурзия. Но тъй като трудно ще намерите заек в някой голям град, можете да го замените с улично куче. Намерете си такъв водач на четири крака и го следвайте. Така може да се окажете на най-невероятните места и да видите изследвания от вас град по съвършено различен начин.

Най-трудното в подобни случаи е да не уплашите „екскурзовода”. Е, и ако той случайно кривне в някое мазе, не е задължително да тръгнете след него. Макар че истинските търсачи на приключения едва ли ще се уплашат от такъв обрат. Всъщност, в Берлин например вече има разработена система White Rabbit, в която гостите на града получават SMS-и с интересни предложения от културната и гастрономическа програма на германската столица.

Туристически «Монополи»

Поклонниците на тази популярна игра със сигурност ще харесат тази форма на туризъм. Опитайте се да поиграете на истински „Монополи” на място. Купете си местната версия на играта и я играйте по правилата. Например – хвърлете зарчетата и тръгнете да огледате улицата, която ви се е паднала, след това хвърлете отново и идете там, където ви подскаже играта.

Вече ви се мержелее паралел с филма „Джуманджи”? Добре, че поне няма да срещнете препускащи животни и луди ловци. Един проблем има в този случай – какво правим, ако играта ви предложи „Идете в затвора”. Тогава можете да се поинтересувате от някой музей, свързан с тъмниците от миналото или нещо подобно – варианти има.

Пътешествие с талисман

Още френският режисьор Жан Пиер Жьоне в своята „Амели” подсказва интересен начин да се „увековечат” забележителностите на някой град – пътешестващото градинско джудже в този филм се фотографираше на фона на историческите паметници.

Примерът може да се последва, например като вземем със себе си в пътуването любимото плюшено мече или друг предмет, който ни е мил по някакъв начин, и да снимаме само него, без самите ние да попадаме в кадър. А после може да подредим един забавен фоторепортаж за пътешествието на предмета без собственика му.

По зова на сърцето

Този вид туризъм ще допадне на двойки, които освен всичко са и романтично настроени. Идеята е в определен ден да пристигнете в някой град поотделно и да се опитате да се намерите един друг. Как ли? Слушайте вътрешния си глас.

В края на краищата, ако до края на деня не успеете да се срещнете, никой не ви пречи да го направите по традиционния начин – за това си има мобилни телефони и социални мрежи. Затова пък след цял ден скитане из непознатите места ще имате чудесна тема за романтичната вечеря заедно.

Сайд туризм

Това наименование е съчетание от две английски думи – tourism (туризъм) и side (страна, територия). Любопитен начин да изследвате града, в който сте пристигнали. Настанявате се в хотела, излизате оттам и строго следвате определена схема на разходка из улиците.

Например, първо тръгвате по улицата надясно, на първото кръстовище отивате наляво, и после продължавате, редувайки завиването надясно и наляво. И така, докато не се сблъскате фронтално с някоя сграда, не се окажете на брега на река, езеро или море, или просто докато се уморите. Пътешествайки по този начин, човек може да научи много нови неща даже за градове, в които вече е бил.

Туризъм в затворен кръг

Ако сайд туризмът ви предлага да се разхождате по определена схема, постоянно завивайки в дадено направление, то този вариант на туристическо пътешествие може да се нарече условно inside the circle – вътре в кръга. Той не изисква да спазвате строго определен маршрут.

Можете да вървите както и накъдето искате – но само в рамките на един кръг от града. Купете си карта на мястото, където сте пристигнали като турист (или на страната, ако планирате дълго пътешествие с преходи в различни градове) и отбележете на нея окръжност с определен диаметър. Като изследовател ви се разрешава да разглеждате само това, което е в рамките на вашия кръг. Повярвайте, приключението си струва.

Гастро туризъм

Този вариант е насочен към гурманите и към тези, които смятат да пътешестват из дадена страна, а не да се установяват на едно място по време на почивката си. Същността се подразбира от заглавието – да опитате местните гастрономически изкушения във всеки град, който посетите по време на ваканцията си. Или пък да посещавате само една и съща верига ресторанти.

Това е интересна възможност да сравните вкусовете на ястията, които се предлагат в различни райони от страната, да оцените обстановката в ресторантите, обслужването и качеството на храната. Има само един недостатък – ако почивката ви е продължителна, по някое време може да ви писне от еднообразното хранене.