Три лесни начина да се почувстваме по-щастливи

Три лесни начина да се почувстваме по-щастливи

Знаете ли, че при възрастните усещането за щастие в 10% зависи от материалното благополучие, при 50 на сто от случаите – от наследеното в детството и в 40 на сто – от това, как възприемаме околния свят. Какво да направим с тези 40 на сто, които все пак зависят от нас? Ето три ефективни съвета от Ванеса Кинг от британската организация Action for Happiness.

Обръщайте внимание на хубавите неща

Като експеримент веднъж група доброволци, страдащи от лека депресия, в течение само на една седмица наблюдавала три добри неща, които са се случили с всеки от участниците. Само една седмица и само три неща! Половин година след това тези хора се тревожели по-малко, а лекарите регистрирали облекчение на симптомите на депресията.

Ванеса обяснява, че ние често сме толкова ангажирани да се тревожим за утрешния ден, че забравяме, че живеем днес и сега. Това елементарно упражнение ще ви помогне да се концентрирате върху сегашния момент и да се почувствате щастливи.

Правилно да провеждаме шопинг терапия

Покупката на нова вещ предизвиква кратковременно и доста неустойчиво усещане за щастие. Много по-правилно е да си „купуваме“ нови впечатления – те остават с нас значително по-дълго. Според резултатите от едно изследване 57 на сто от участниците са запомнили усещането за щастие от получен опит и емоции, и само 34 на сто – от придобитите вещи.

Ванеса обяснява това по следния начин: Удоволствието от една нова вещ се цени доста по-кратко в сравнение с удоволствието от придобития опит и впечатления.

Правете добро за другите

В друг експеримент на участниците било предложено всеки ден да извършат не по-малко от пет спонтанни добри дела за други хора. След приключването на експеримента доброто настроение у участвалите в него се запазило живо около месец и половина след това.

Когато вършим добро за другите, в нашия мозък се активира зоната на удоволствието, както и когато получаваме награда, обяснява Ванеса. Освен това, добрите дела са самоподдържаща се система, която укрепва отношенията ни с хората.