Начало Любимата Любов Той и Тя: 7 предразсъдъка, които трябва да забравим

Той и Тя: 7 предразсъдъка, които трябва да забравим

Той и Тя: 7 предразсъдъка, които трябва да забравим

Да се започнат нови отношения, винаги е малко страшно. Непознатото крие рискове. Вслушваме се в мнението на другите, връщаме се към вече минали отношения, т.е. вглеждаме се в собствения си опит. В същото време различните съвети в интернет плашат със своята категоричност и противоречивост.

Психолозите са убедени, че има поне 7 утвърдени предразсъдъка за отношенията в една двойка. Става дума за неща, които се смятат за много важни и определящи, а това не е така. За какво иде реч?

Избраникът ви не се харесва на майка ви или на баба ви? Вие предпочитате петъчната вечер да прекарате в нощен клуб, а партньорът ви – пред телевизията с поредния мач? Вие сте майстор на спорта по гимнастика, а вашият човек никога не се е занимавал със спорт? В крайна сметка идеални отношения няма. Затова психолозите посочват 7 неща, които сами по себе си не са причина за липсата на хармонични отношения в една двойка. Конкретно:

Имате различни интереси и хоби

Забележително би било наистина и двамата да обичате футболния отбор на „Левски” и да мечтаете да прекарате уикенда в разходка с кану, примерно. Това обаче съвсем не е задължително. „Сходните интереси сами по себе си не могат да държат заедно един мъж и една жена.

По-важното е партньорите да споделят ценности, свързани с парите и децата – казва Чели Памфри, семеен консултант от Денвър, Колорадо. – Общото хоби е само украшение на тортата, а отношенията са нещо много по-дълбоко и по-сериозно…”

Вие и партньорът ви не си приличате външно

Вие не вярвате във вашите отношения, въпреки страстната любов? Защо? Защото вие сте натурална блондинка, а партньорът ви е брюнет? Вие обичате да носите рокли, а той е фен на спортното облекло? Вие се дразните само при думата татуировка, а той е татуиран отгоре до долу? Това може ли да бъде пречка в отношенията ви?

Сексологът от Колумбийския университет в Ню Йорк Лоръл Стайнбърг смята, че е достатъчно партньорите да се смятат един друг за привлекателни. Разликата във външния вид не е толкова важна. Първо, външността може да се променя с годините, и, второ, външният вид невинаги отразява вътрешния свят на човека. „Лошото момче” може да бъде добър съпруг, а „принцесата” да се окаже груба и пресметлива жена.

Имате различно ниво на образование

Ако не ви е скучно един с друг, дипломата няма никакво значение. В същото време вие може да не намерите обща тема с випускник на Харвард, дори сами да сте завършили Оксфорд. „Вие силно се самоограничавате, ако се срещате само с хора от своя кръг. Това показва само, че сте сноб”, казва психологът от Детройт Антонио Борело. Стив Джобс, Бил Гейтс и Марк Цукърбърг нямат завършено висше образование.

Вие често спорите

Щастливи двойки, у които всичко да е по мед и масло и да царува пълно разбирателство, има само в приказките. Психотерапевтът Зак Бритл уверява, че здравите отношения са невъзможни без спорове, но хармоничните двойки умеят да се договарят. „Щастливите двойки достатъчно често спорят, но се стремят към деескалация на конфликта и възстановяване на отношенията”, коментира Зак.

Партньорът не обича развлеченията

„Много клиенти се жалват от нежеланието на партньора да направи живота по-ярък – споделя психотерапевтът Беки Уатстоун. Аз обаче не се уморявам да повтарям, че партньорът всъщност не е длъжен да забавлява половинката си…”

Той не се харесва на вашите роднини и приятели

Линда Липшутц, семеен терапевт от Флорида, съветва да не се придава голямо значение на мнението на околните. Ако вие сте щастливи, не е важно въобще дали вашата приятелка смята възлюбения ви за скучен човек.

Имате нестабилни финанси

Финансовите проблеми и различните възгледи за загуби и пестене несъмнено пречат на хармоничните отношения. В същото време обаче финансовата стабилност не гарантира хармония в отношенията.

Психотерапевтът от окръг Колумбия Елизабет Джей се е сблъскала с такъв феномен: двойки, които се стремят към финансова стабилност, нерядко губят добрите си отношения. Тя разказва, че често й се налага да чува: „Построихме дома си и изучихме сина в колеж, а сега няма за какво да си говорим…”