Топ-8 на най-полезните физически упражнения през бременността

Топ-8 на най-полезните физически упражнения през  бременносттаВ следващите девет месеца настъпва нов период в живота на бременната жена. Налага се различен подход към обичайните и действия: хранене, ежедневие, спорт. Ако първите две точки са ясни и лесни за изпълнение, последните повдигат много въпроси. Какъв е смисълът бъдещата майка да се занимава с физическа активност? Какъв вид спорт предпочита?

Защо бременните жени трябва да обърнат внимание на спорта:

– Така те ще подобрят циркулацията на кръвта, което означава, че бебето ще получи достатъчно кислород .
– Дори ако сте сред дамите, които обичат да си похапват, когато спортувате калориите няма да ви се залепят на кръста. А и възстановяването на фигурата след раждането ще е много по-лесно.
– Драстично намалява вероятността да се появят по тялото ви стрии и целулит.
– Избягвате неприятните подувания.
– Спортът помага да се намали до минимум вероятността от запек, който редовно се появява по време на бременност.
– Правилното дишане естествено облекчава болката по време на раждането и ще осигури на бебето непрекъснат поток на кислород.
– Перинеумът, мускулите и сухожилията на тазовото дъно по време на тренировки подобрят своята разтегливост и здравина.

Важно е бременната жена да избере подходящия вид физическа активност. Не се съмнявайте, че сред разнообразието от видове, винаги ще се намери идеалния за вас, независимо от степента на подготовка.

Това са 8-те най-полезни спортове за бременни жени:

1. Гимнастика.
Леката гимнастика в началото на новия ден ще изпълни тялото ви с енергия. Ще се подобри настроението ви, а като бонус ще засили метаболизма ви.

2. Аеробика
Добре дозирани активни движения, изпълнявани заедно с други бременни под ръководството на инструктор помагат на сърцето да се снабдява редовно с достатъчно кислород.

3. Спортно ходене
Предимствата на това натоварване е, че може да се прави от всички бременни, дори и от най-мързеливите. Не изисква специална екипировка. Ако се разхождате редовно, сърцето става-устойчиво, укрепва стените на корема и предотвратява появата на разширени вени.

4. Плуване.
Подходящо е за раждането, ако ви е разрешено от лекар. Водата релаксира гръбначния стълб, ставите и мускулните влакна, действа като антидепресант.

5. Водна аеробика.
Към казаното за спорта плуване, може да добавим, че водната аеробика подобрява еластичността на кожата, предотвратява разширените вени, помага за нормализиране на теглото и способства бебето от седалищна да заеме правилната позиция точно преди раждането.

6. Разходка на чист въздух.
Кислородът интензивно подхранва плацентата, което влияе положително на формирането на бебето. Бременните, които практикуват редовни разходки, са енергични, чувстват се добре и имат здрав сън.

7. Пилатес.
Опасността от нараняване е изключена. Този спорт нормализира хормоните и укрепва кръвоносните съдове. Ако се занимавате с пилатес, лесното възстановяване на фигурата след раждането ви е вързано в кърпа.

8. Йога за бременни жени.
Облагодетелства душата и тялото още от първите дни на бременността. Прогонва лошите мисли, изгражда увереност в успешния изход от раждането, дава спокойствие, баланс. Правилното дишане и постигнатата еластичност и гъвкавост на ставите и тъканите подготвят бъдещата майка да роди по-лесно.

При всички случаи обаче, преди да изберете спорт, подходящ за вас самата, се консултирайте задължително с лекар. Той ще прецени конкретно вашето здравословно състояние, възраст и ще ви насочи най-добре. Избягвайте претоварването, защото то носи повишен риск от наранявания на мускулите и ставите. Веднага след като се почувствате уморена, спрете упражненията.Бъдете внимателна към поведението на детето! Ако подозирате, че бебето ви е твърде активно, или, обратно, дълго време не рита, по-добре е да се спрете спорта за известно време. Важно е да бъдете разумни, да подготвите тялото и духа си и да се научите да дишате правилно.