Топ 5 на проблемите, с които се срещат младите хора след брака

Топ 5 на проблемите, с които се срещат младите хора след бракаВсяка влюбена двойка знае, че след официалните подписи под брачното свидетелство ще има много не само щастливи, но и сложни жизнени моменти – не случайно брачната клетва съдържа думите „в болест и здраве, в бедност и в богатство”. Американски психолози анализират опасните житейски моменти за един брак, които са нещо като изпитание – ако двойката успее да ги преодолее, ще стане по-силна и здрава.

Раждането на първото дете
Първото бебе в семейството е първи шок за двойката, за който никога не можете да се подготвите напълно, дори да изчетете стотици специални книги. В този период е важно да не се загуби вече постигнатото между двамата и да не чакате да се появи свободна минутка само за вас, а да организирате такива минутки сами.

Безработица
Ако един от съпрузите изгуби работата си, това съвсем естествено води до загуба на равновесието, на стабилността и увереността в утрешния ден. Това е сериозно изпитание за семейството и психолозите съветват в подобна ситуация да се оказва всестранна емоционална подкрепа на партньора, загубил работата си. В никакъв случай не давайте практични съвети как да си намери нова работа, освен ако той сам ви ги поиска. В променените обстоятелства е важно двамата да обсъдите плановете си, новия бюджет и разходи. Само искрената сплотеност може да помогне да се преживее преходния период.

Смърт на някой от родителите
Това е голямо нещастие, затова е много важно да си дадете време и свобода, за да се изживее мъката. Психолозите отбелязват, че в съвременния задъхан свят не се отделя достатъчно внимание на самия процеса на скръбта и излизането от нея. Затова е важно да се поддържате емоционално. Замествайте се един друг в ежедневните ангажименти, за да помогнете на скърбящия партньор да се разсее. Подобни действия помагат заедно да се преодолеят трудните времена.

Болест на един от съпрузите
Динамиката на семейните отношения се променя значително, когато единият от съпрузите се разболее сериозно. На плещите на другия ляга не само решаването на практическите въпроси, но и отсъствието на близост и поддръжка, която по-рано е получавал от другия. Взаимната подкрепа е много важна в такъв период. Не крийте чувствата си, добрите думи също помагат.

Служебни промени
През живота си всеки човек се стреми да научи и да опита нещо ново, но когато към сериозни промени се стреми само единият от партньорите, това може да влоши съвместния живот. В такъв случай психолозите съветват отрано да споделите намеренията си, да предупредите съпруга за своите планове, а не да го поставяте пред свършен факт. Опитайте се да избегнете емоциите, да анализирате заедно необходимите промени, а после заедно да прецените аргументите за и против тези промени, за да бъдете заедно и занапред.