Тайните на стилния силует

Тайните на стилния силует

Вижте няколко съвета как да подчертаем красивото в силуета си и как да прикрием някои недостатъци. Понякога те се появяват с възрастта, друг път са част от външния ни вид от млади. Но всеки минус може да се превърне в плюс, ако се съобразяваме на първо място със себе си, а не с писъците на модата.

Красотата не е в дължината

Колкото и парадоксално да звучи, полите макси, до земята, съвсем не отиват на всяка жена. С възрастта те даже са по-опасни на нашия образ, отколкото когато сме били млади. Дългата пола прави фигурата по-тежка.

Ако носите макси пола, само защото се притеснявате от масивните си колене, изберете вариант, който ще ги прикрива, но не повече. Краен случай за любителите на класическия стил е средна дължина до средата на прасеца. И пак трябва да се съобразите с фигурата си, защото и тези поли не подхождат на всеки.

Тайната „Виктория”

Много жени мислят, че ако сутиенът не се вижда под облеклото, той може да се избира как да е. Това е голяма заблуда! Прекалено тесният сутиен ще направи фигурата ви подобна на гъсеничка, ще ви направи тромава и ще ви състари с няколко години.

Закопчавайте сутиена на последните кукички – следващите са за времето, когато бельото малко ще се разтегли. А ако прекалено се е разтеглил, по-добре си вземете нов, защото старият вече не поддържа бюста ефективно и влияе зле на самочувствието. С нещо новичко ще направите добро и на самочувствието си, а това е най-важното.

Внимателно с еластичните дрехи

Ластичните джинси са универсални – винаги са на мода, подхождат почти за всяка ситуация и в тях се чувстваме удобно. Но все пак бъдете внимателни при избора – ако ластичното съдържание е 2 на сто, джинсите прекрасно ще поддържат фигурата ви, но ако процентът е 4 – те бързо ще се деформират и ефектът ще отиде по дяволите.

Аксесоари за очите

Ако носите очила, веднага се откажете от масивните рамки в тъмни тонове – точно те обикновено изглеждат като „Сбогом, младост”. Масивните рамки подчертават неравностите на лицето, бръчиците и тъмните кръгове под очите. Вашият избор са тънките или олекотени пластмасови рамки, възможно – с елегантни метални детайли. Те ще освежат лицето ви и ще отвлекат вниманието от бръчките. Колкото по-тънки и изящни са рамките, толкова по-млади ще изглеждате.

Забравете трикотажа

Трикотажът е отлично решение за комфорта на тялото, но тази тъкан не върши работа, ако трябва да създаде красив силует. Ако не можете да се лишите от него, предпочитайте модели с бастички, къдрички или двуслоен. Тези хитри допълнение са специално създадени, за да подчертаят красивото и да отвлекат вниманието от онова, което не изглежда толкова вдъхновяващо.

Лебедовата шия

Смело оставете в далечното минало пуловерите с високи яки. Вашият избор за добър и стилен изглед е V-образното деколте или умерено дълбокото овално. Ако кожата ви в тази област не е толкова свежа и привлекателна, за да я представяте пред всички, по-добре прикрийте това с козметика или елегантно шалче, отколкото с висока яка. Или пък отвлечете вниманието с масивен гердан.

Мястото на модата

Съгласни сте, вярвам, че дама на възраст няма да изглежда добре, ако е облечена като 16-годишна тийнейджърка, съчетавайки в образа си всички безумни модни тенденции. Не ви съветваме да се „погребвате” и да забравите за модата, но идва време, в което трябва да избираме гардероба си по-внимателно и разумно. Полезно е да се откажем от крещящите цветове в полза на по-спокойните и приглушени, а дреха в последния писък на модата да избираме само в случай, че се вписва в индивидуалния ни стил.

Да сме, а не да изглеждаме

Не се надявайте на коригиращо бельо, ако формите ви са започнали да се разливат. Подобно решение е чист минус, а не предимство. Първо, неправилно избраното стягащо бельо може да предизвика прословутия ефект на гъсеницата. Втори риск – прекалено плътния корсет или панталонки не само забавят кръвообращението, но и провокират болести на вътрешните органи. Да не говорим, че това е лишено от всякаква естетика. Използвайте подобно бельо само в краен случай. Постарайте се да стегнете фигурата си по естествен път!

Тропат токчетата по асфалта…

Откажете се от масивните високи токове и платформи – те само правят образа ви по-масивен. Основното ви оръжие е елегантната класика. Помнете – отказът от прекалено високи токове е от полза за вашите вени. Помислете по този въпрос, дори и когато сте млади, някои проблеми се формират още в ранна възраст, а после ни мъчат на стари години.

Как да подчертаем образа?

Много жени обичат да внесат във всекидневния си образ ярки цветове, например с някое ефектно шалче – и отново могат да сгрешат. Споменахме вече, че шията е най-добре да бъде открита. Ако имате къс врат, най-големият ви враг е шалчето. Ако ви се иска нещо ярко, по-добре в такъв случай вържете шалчето на ремъка на чантата, а акцент в областта на гърдите и шията можете да създадете чрез брошка или карфица.

Мястото на черния цвят

Доста жени, особено когато станат по-възрастни, започват да се обличат в тъмни цветове и особено в черно. Причините могат да са много – черният цвят е винаги на мода, или черният цвят ни прави по-стройни. Някои жени даже твърдят, че се обличат в тъмни тонове, защото това най-много подхождало на възрастта им. Всъщност отказът от ярките цветове е сериозна грешка. Черният цвят има свойството да подчетава бледността на поувехналата кожа, да подчертае бръчките и да направи видими всички пигментни петна. Какво да направим? Добавете към черната си дреха ярък аксесоар, например шалче с маслинен цвят.

Фигурата съвсем отиде на кино

Ако сте убедени, че недостатъците на фигурата могат да бъдат скрити с безформени дрехи (например, с торбовидно сако), уверяваме ви, че грешите. Точно такъв силует визуално прави фигурата по-масивна и я лишава от пропорционалност. Това впечатление може да се поправи със сако средна дължина с леко подчертана талия. То ще подчертае силуета на вашата фигура, рисувайки плавни и естествени линии.