Тайните на щастливата връзка

Тайните на щастливата връзка

Вие гледате отстрани щастливи влюбени и логично си задавате въпроса: какво знаят и правят те, което аз не зная и не правя? Психотерапевтът Джуди Вирго е формулирала 11 принципа, които отличават щастливите двойки от нещастните. Запомнете ги и ги прилагайте в практиката, съветва тя пред psychologies.ru.

Простичките правила ще укрепят съюза ви и ще повишат удовлетвореността ви в отношенията. С уточнението, че идеални отношения не съществуват – във всяка двойка има проблеми. Щастието обаче не се появява случайно. Щастливите двойки мъдро култивират своята любов, здравите отношения между тях се установяват благодарение на ред привички. Ето и въпросните 11.

Показвайте, че се цените един друг

Здравите отношения се основават на положителни емоции, близост и привързаност. Щастливите двойки се стараят да подчертаят значимостта на своята втора половинка всеки ден. Бъдете искрени. Оставете на съпруга си бележка с благодарност, ако ви е подготвил закуската, докато спите.

Напишете му есемес през деня, напомнете му, че мислите за него. Направете онова което знаете, че той ще оцени. Двойките често се жалват: партньорът не чувства, че втората му половинка го цени. Да се чувстваш значим и важен, е нормална човешка потребност. Всекидневният израз на благодарност прекрасно удовлетворява тази потребност.

Карайте се «правилно»

Всяка двойка се сблъсква с проблеми, сръдни и караници, разминаване в мненията. Ако вие често спорите, това все още не означава, че сте в лоши отношения. Важното е как се справяте с подобни ситуации. Да се карате «правилно», означава да избягвате тежките критики, оскърбленията, защитното поведение и игнорирането на мнението на другия. Подобно поведение снижава взаимното доверие.

Молете за това, което ви е нужно

Джуди Вирго споделя: «Постоянно слушам от клиентките си: Ако ме обичаше истински, щеше да знае какво ми е нужно. Нямаше да се налага да моля. Той е длъжен да знае какво не е направил както трябва.» Това обаче не е така. Мъжът не умее да чете мисли. Той има друг житейски опит и очаквания.

Вашата задача е да разкажете за своите чувства и потребности. Понякога се налага това да се прави няколко пъти. Щастливите двойки не строят отношенията си на основата на догадки. Вместо това партньорите се питат един друг за това какво им е нужно и го изпълняват, открито обсъждат различията си и ги уважават.

Изразявайте любовта си на езика на партньора

Всеки човек дарява и приема любовта по своему. Има значение онова, което действа върху вас и вашия мъж. Вие имате различни потребности и това е нормално. Съществуват пет езика на любовта: подаръци, време насаме, думи, помощ и физически контакт.

В щастливите двойки партньорите разбират по какъв начин втората им половинка дарява и получава любов. Това спомага да се поддържат топлотата, привързаността и взаимността в отношенията.

Изпълнявайте задълженията си заедно

Разпределението на домашните задължения е една от най-разпространените причини за разногласия в отношенията. Щастливите двойки вършат работата заедно. Дори да не им се нрави, те всичко си поделят. Възможно е единият да не обича да мие чинии, а другият – да оправя леглата.

Обсъдете как най-добре да разпределите задълженията, а после се захващайте за работа. Справедливото разделение на задълженията укрепва доверието и близостта в двойката.

Не пренебрегвайте прегръдките

Общуването е важен елемент в отношенията, но често се забравя значимостта на докосването. В момент на съприкосновение се изработва окситоцин. Наречен още «хормон на любовта», той играе огромна роля в отношенията, намалява нивото на емоционална и физическа болка, укрепва имунната система и сближава партньорите. Двойките трябва да намират време да изразят любовта си по този начин, дори да са заети или много уморени.

Обсъждайте проблемите

Има два варианта: да избягвате проблемите и да се надявате, че те ще изчезнат, или да погледнем проблема лице в лице. Когато избягваме проблема, той расте и разпростира пипалата си в живота ни чрез други способи. Щастливите двойки обсъждат проблемите и търсят конкретни решения.

Съблюдавайте границите

Щастието в двойката е невъзможно без съблюдаване на личните граници. Границите определят къде завършва вашата личност и започва личността на вашия мъж. Щастливите двойки открито обсъждат тази тема и уважават границите на другия. Така всеки удовлетворява своите потребности и се чувства комфортно в отношенията. Има три типа граници.

Емоционални: колко време прекарвате заедно и колко разделени. Физически: честота на съприкосновения и секс. Електронни граници: колко често пишете за отношенията си в социалните мрежи.

Търсете прошка и прощавайте

Без прошка отношенията не може да просъществуват дълго време. Нужно е да се научим да прощаваме и да искаме прошка. Това е важен елемент на «мирното съвместно съществуване» на една двойка. Извинението е искрен опит да се поработи над даден проблем като отбор, а после да се забрави печалното събитие. В здравите отношения партньорите се стремят да бъдат щастливи, а не да доказват правотата си.

Прекарвайте известно време и отделно един от друг

Съвместете в отношенията близостта и независимостта. Зад предела на вашите отношения в двойката също има живот. Партньорите са длъжни да уважават потребностите на другия както в близостта, така и в независимостта. Това определя нивото на удовлетвореност в отношенията. Ако можете да се наслаждавате на живота и без партньора си, значи в отношенията има доверие и привързаността е здрава.

Обръщайте се за помощ

Двойките в здрави отношения са готови да се обръщат един към друг за помощ, ако не могат самостоятелно да се справят с даден проблем. Помощта може да е и с визита при психотерапевт, посещение на семейни семинари или разговор с достатъчно близък човек, който е готов да сподели обективно мнeние.