Тайните на египетската царица Нефертити

Тайните на египетската царица Нефертити

Пластичните хирурзи копират разреза на очите й, формата на устните и линията на носа й. Модните икони повтарят грима на прочутата царица, а дизайнерите се вдъхновяват от летящите й рокли, от сандалите и етническите украшения, запазени на нейните портрети. Тя е символ на съвършенство и безупречна женска красота. Тя е Нефертити, за чиято съдба обаче все още се знае недостатъчно.

Царски произход

Както вече е общоизвестно, Нефертити идва на бял свят през 1370 г. преди н. е., но учените египтолози нямат единен отговор на въпроса, къде и в коя страна се е родила тя.

Повечето смятат, че в самото име на царицата се крие тайната на нейния произход. Нефертити се превежда от египетски като „дошлата красавица“ – тоест, тя е пристигнала в Египет от друго място. Възниква версия, че Нефертити е била дъщеря на цар Тушрата и царица Юни от съседната страна Митани – царство в Месопотамия, където живели легендарните арии (територията на днешен северен Ирак, Сирия и югоизточна Турция).

Родителите нарекли принцесата Тадухепа (Тадукипа) и я възпитавали в традициите на монотеистичната арийска религия, която учела хората да се кланят на слънцето като на единствено божество.

Хипотезата на група учени е, че 12-годишната Тадухепа е била пратена от баща си като подарък на вече възрастния фараон Аменхотеп III в „Дома на украшенията“ (харема) и е станала една от стотиците чуждоземски принцеси, доведени, за да родят на владетеля синове и да посрещнат старостта си в самота. Но съдбата й дарява уникален шанс.

Блестяща женитба

Скоро след пристигането на Нефертити Аменхотеп III се отправя към вечните си покои в отвъдното и по традиция всички жени на фараона трябва да бъдат принесени в жертва и погребани заедно с владетеля. Но синът на покойния, младият Аменхотеп IV спасява Нефертити от гибел и я прави своя съпруга.

Не е трудно да предположим, че към такава смела постъпка го подтиква неговата силна любов към чужденката. Всеки държавен указ той подписва с клетва във вечна любов към Бог и Нефертити.

Съпругът наричал своята царица „господарка на радостта, умиротворяваща небето и земята със сладостния си глас и своята доброта“ и „наслада за сърцето“.

Идеална красота

Прочутият бюст на Нефертити, открит от германския археолог Лудвиг Борхард при разкопки в пустинята Сахара през 1912 г., се смята за истинско чудо на световното изкуство. Борхард тайно изнася артефакта в Германия и го предава в берлинския Пергамон музей.

Египетските власти настояват да се върне находката, заплашвайки със смъртоносното проклятие на Нефертити. Германците грубо отказват, а по-късно фюрерът прибира статуетката в своя бункер и казват, че можел да седи денонощно и да наблюдава безмълвната красавица.

В наши дни скулптурата се пази в Пергамон музеум в Берлин, но германските власти започват постепенно да връщат на Египет неговото културно наследство. Не е изключено някой ден Нефертити също да се завърне у дома.

Древният майстор е изобразил своята царица така – очарователни кафяво зелени очи, гъсти черни вежди, чувствени устни, изящно носле, волеви скули, лебедова шия. Образът на Нефертити внушава усещане за съвършенство и самообладание.
Като всяка модна дама на своето време, тя е знаела и начини да изглежда още по-привлекателна – лакирала ноктите си с къна или течно злато, вземала вани с морска сол, втривала в кожата си ароматни масла, пудрела се с прах от стрити минерали, подчертавала очите си с антимон, а на устните си слагала ягодово червило.

Обличала се с полупрозрачни ленени рокли и имала ефектни бижута (във всяка ноздра по две верижки). Съпругата на фараона обичала да носи перуки със стотици плитчици, разноцветни кичури и лъскави игли за коса.

Безгранична власт

Нефертити била истински виртуоз в политиката и дипломацията. Тя умеела да убеждава – преименувала се на Нефер Атон („прекрасна с красотата на Атон“) и именно тя внушила на съпруга си да се откаже от боговете на своите предци и да приеме нейната религия, като провъзгласи за единствен бог Слънцето – Атон.

След това Аменхотеп IV сменя името си на Ехнатон („угоден на Атон“) и изгражда Ахетатон – новата столица на Египет сред пясъците на Сахара. Фараонът обявил жена си за съвладетел и заповядал да се изпълнява всяка нейна заповед. Нефертити решила да разруши древните храмове и започнала гонения на жреците от старата вяра.

Народът мълчаливо приел новата религия и всяко утро се молел под лъчите на изгряващото слънце. Царицата често излизала на своя балкон в двореца и обсипвала египтяните със златни монети, като убеждавала, че това са даровете на Атон. В празничните дни артистично говорела пред поданиците, като буквално хипнотизирала тълпата със своето красноречие.

В личния си живот обаче Нефертити станала жертва на обстоятелствата. На управляващите съпрузи се раждали само дъщери и когато на бял свят дошла шестата от тях, Ехнатон се видял принуден да си вземе нова жена. Тя била младата Кийя, която родила на фараона „златното момче“ Тутанкамон, с което осигурила продължението на XVIII династия на Египет.

На Нефертити се наложило да напусне двореца и да живее извън града, възпитавайки младия наследник на фараона Тутанкамон. След година жадуващия по своята царица фараон върнал първата си жена в покоите си, но не им било съдено дълго да останат в двореца.

Ранна смърт и неувяхваща слава

Скоро изгонените жреци на Амон Ра и стария пантеон се обединили и извършили религиозна революция. 40-годишният Ехнатон бил ослепен и екзекутиран. 35-годишната Нефертити успяла да управлява още малко време като фараон под името Сменхкара, но в крайна сметка била убита (според други версии – починала от чума).

Въстаналите жреци разрушили храмовете на Атон и всички открити барелефи на царското семейство. Разграбили гробницата на Нефертити, а тялото било безжалостно обезобразено и предадено на забвение за хилядолетия напред.

И изведнъж, през 2003 г. британската археоложка Джоан Флетчър обяви пред света, че е открила мумията на Нефертити. Проведени са редица цифрови изследвания, които установяват, че външността на мумифицираната непозната напълно съвпада с изображението на Нефертити от древните скулптури.

А според хипотезата на британския учен египтолог Никълъс Рийвс гробницата на царицата на Древен Египет Нефертити може да се намира в тази на фараона Тутанкамон, разположена недалеч от Луксор. Какви ли още тайни крие бляскавата епипетска царица?