Тайната на вечната младост: уважавай тялото си!

Тайната на вечната младост уважавай тялото си!

Нашето тяло. Понякога никак, ама никак не го харесваме и доста често забравяме колко сме му задължени. Електронното издание psychologies.ru е подбрало няколко ефективни начина за изглаждане на отношенията със собственото тяло.

Факт е, че често изразяваме недоволство от тялото си: то не е достатъчно стройно, бюстът ни не е стегнат, носът ни е прекалено голям, ушите – щръкнали встрани, кожата увиснала… Списъкът със собствените несъвършенства е в главата ни винаги. От време навреме обаче е нужно да благодарим на тялото и да му засвидетелстваме уважение и благодарност. Защото човекът е всъщност душата и тялото – тялото с неговите усещания и особености. То е неотделимо от нашата личност. Какво да направим, за да се разбираме с него?

Като начало оценете доколко вашето мнение за собственото тяло влияе на усещането ви за щастие, самооценка, сексуалност и идентичност. Уважавате ли вие тялото ли или се ядосвате за това, че то не съответства на вашите фантазии? Има начин да сключите мир с него. Стига да следвате тези няколко стъпки.

Изкажете вашите чувства

Намерете време, в което никой да не ви тревожи. Останала насаме със себе си, съблечете си напълно и застанете пред огледалото (желателно е огледалото да е в цял ръст). Внимателно вглеждайки се в себе си, говорете на глас за всичко, което виждате. Изкажете всички свои чувства и мисли, които ви идват в главата – както положителните, така и отрицателните, за всяка част от своето тяло. Например: „Гордея се с косите си, но ми се струва, че ушите ми стърчат настрани, а носът ми е направо човка…“ Отбележете степента на негативните и позитивните си чувства за всеки отделен аспект на своето тяло: форма, цвят и т.н. Това ще ви помогне по-нататък да проследите динамиката.

Напишете писмо на тялото си

Изразете благодарност, отвращение, възхищение или недоволство – всичко, което изпитвате по отношение на тялото си. Отбележете добре ли ви служи то. Това упражнение е особено полезно за болни хора или инвалиди.

Сключете примирие с тялото си

Повтаряйте първото упражнение последователно в продължение на 10 дни, стараейки се все повече и повече да приемате своето тяло. След това напишете ново, по-позитивно писмо, обещавайки да уважавате тялото си и да му бъдете признателни.

Помислете и запишете

Помислете и запишете всичко, което знаете за своето тяло и затова как то влияе на вашето поведение, сексуалност, увереност в себе си и възприемането ви в цялост.Откъде са тези убеждения? Възможно е да ги преосмислите.

Казвайте си стоп

Казвайте си стоп, когато у вас възникнат негативни мисли за тялото ви. За това е необходимо да се научите да забелязвате моментите, когато тези мисли едва започват да се прокрадват и и променят собствените ви оценки. Струва ви се, че бедрата ви са прекалено пищни? Възможно е те просто да са женствени и по-скоро да говорят за вашата сила и здраве. Бледа е кожата ви? Това може да е признак на аристократичните ви корени. Научете се да се отнасяте към себе си с чувство за хумор – тялото ще ви отвърне с благодарност.

Уважавайте тялото си

Това означава да се грижите за него. Защото вие преди всичко мислите за това как да нахраните ума си – книги, кино, театър, изложби, концерти. Избирайте и онова, което ще засити тялото ви. Занимавайки се със саморазвитие, не оставяйте настрани тялото си – намерете си занимание по ваш вкус, което ще ви позволи да го поддържате в добра физическа форма.

Концентрирайте се върху усещанията

Тялото е източник на приятни усещания и удоволствия, то ни позволява да разкрием сексуалността си и да й се наслаждаваме. Едва когато се научите да приемате тялото си с всичките му несъвършенства, вие ще можете по-пълно да му се насладите. Отхвърляйки мислите за недостатъците, учете се да се концентрирате върху усещанията.

Слушайте тялото си

Учете се да слушате своето тяло и никога да не го сравнявате нито с идеала си, нито с приятелки, нито със самата себе си в миналото. Такова тяло повече никога и никой няма да има. Позволете си да признаете тази уникалност и започнете да живеете в хармония с нея.