Тайната на успеха: приложна психология за всеки ден

Тайната на успеха: приложна психология за всеки ден

Случвало се е с всеки: попадате в наглед всекидневна и лека житейска ситуация, в която ви се приисква да сте психолог, за да я разрешите. Или за да предразположите събеседник, или за да смекчите гнева на шефа, или да отсърдите половинката си. Универсална рецепта, разбира се, няма, но пък психолозите препоръчват някои прийоми, с които бихте могли лесно да се въоръжите и да използвате при нужда. Предлагаме ви няколко от тях.

Първо: При събеседване

Хората помнят най-добре онова, което се случва в началото и в края на деня. Онова, което става между посоченото време, се възприема размито. Затова, назначавайки време за събеседване, постарайте се да бъдете първи или последен в списъка на кандидатите. Ако зависи от вас, разбира се.

Второ: При търсене на честен отговор

Ако искате да получите честен отговор на даден въпрос, а събеседникът ви се изплъзва, направете пауза, както съветват квалифицираните психотерапевти. Замълчете за малко, продължавайки да гледате събеседника си в очите. По правило човек се чувства неловко в такава ситуация и се стреми да запълни паузата.

Трето: За да успокоите гнева на шефа

Ако предусещате, че на оперативката шефът ще ви кастри яко, седнете непосредствено до него. Вашата непосредствена близост ще снижи нивото му на агресия и имате шанс да се измъкнете почти сух от водата.

Четвърто: Молете за помощ

Ако молите за дребна помощ хората, те започват да изпитват към вас симпатия. Такъв е психологическият механизъм: ние повече ценим онези, за които поне веднъж сме се погрижили.

Пето: Помнете името

При първа среща непременно се постарайте да запомните името на човека и го използвайте в последвалото общуване. Това ще го разположи към вас.

Шесто: Жестовете

Ненатрапчивото копиране на чужди жестове способства за установяване на доверие. Важното е да не прекалявате.

Седмо: Адреналин

Среща, придружена с адреналин – за пример разходка в непроходима гора, гледане на филм на ужасите или съвместен скок с парашут, стимулира центъра на възбуда в мозъка и ви сближава с обекта на страстта.

Осмо: Внимавайте с речта

Старайте се да не започвате изреченията със словосъчетанията «Мисля» и «Струва ми се». Това се подразбира от самата ви реч, но употребата му показва понякога ненужна неувереност.

Девето: Споделяйте опита си

Най-добрият начин да се учите е вие самите да сте учител. Ако сте узнали нещо ново или сте овладели нов навик, старайте се да го споделяте с околните.

Десето: Наблюдавайте

За хората най-важното нещо е собствената им представа за самите тях. Наблюдавайте ги внимателно и се опитайте да разберете как се виждат околните в собствените си очи. Това ще ви помогне да се доближите до тях.

Единадесето: Огледало

Ако вашата работа е свързана с обслужване на клиенти, поставете зад гърба си огледало. Това ще позволи на чакащите реда си по-малко да скучаят и да спрат да нервничат заради изгубеното време.

Дванадесето: Радвайте се

Срещате се с човек, на когото искате да се понравите? Тогава колкото може по-ярко и емоционално демонстрирайте радостта си от срещата. Това ще го застави да ви се радва почти толкова импулсивно, когато ви види следващия път.

(По материали от чуждестранния печат)