Тайм мениджър за ленивци

Тайм мениджър за ленивциХората са с различни способности, могат да работят с различна интензивност, могат и по различен начин да… мързелуват. На някои от ленивост все не им достига времето. Не могат да си създадат организация, отлагат служебните и личните дела и нещата като цяло зациклят. Предлагаме ви 3 стъпки, които може да осъществите в 3 поредни дни, ако усещате, че ви мъчи ленивост. Просто опитайте, не губите нищо.

1. Дневник
Както с всеки проблем, първото, което трябва да направите, за да го решите, е да признаете неговото съществуване. Струва ви се, че никога не ви достига времето, претоварени сте, лутате си и колкото и да се стараете, не можете да успеете. Струва ви се, че проблемът е изключително малкото време, за което трябва да свършите много неща. Всъщност разковничето е на друго място: вие неправилно употребявате времето си, по-скоро го губите, и то точно между различните неща, които трябва да свършите. В крайна сметка се получава така, че повече време вие не правите нищо и по-малко време се занимавате със задачите си. Вероятно няма да приемете това твърдение и е нормално. Никой не е в състояние обективно да оцени колко излишно време губи. Но има метод за това, достатъчно лесен за прилагане.

Пробвайте да си водите дневник на времето. Това не означава да го водите цял живот. Водете го от 3 дни до 1 седмица и ще се убедите в ефекта. Смисълът е да покажете на себе си за какво губите време, заради което обикновено се жалвате.
Дневникът се състои от две части. В началото на деня вие си записвате за каква задача колко време планирате да изгубите. Започнете от момента на събуждането. Запишете колко време планирате да изгубите за облеклото си, за тоалета, за достигане до работа и т.н. Особено внимание обърнете на времето, което според вас, ще изгубите за всяка от служебните задачи.

Втората част на дневника попълвате в хода на работния ден. Записвайте колко време ви отнема на практика решаването на всяка задача. Пригответе се! Ще бъдете неприятно изненадан и удивен от това как първата част от дневника въобще не съвпада с динамиката на втората. Това ще има върху вас отрезвяващ ефект. Работата е в това, че когато сутринта сте вписвали в дневника например „да напиша отчет“ – 40 минути, не сте отчели времето, което ще изгубите във фейсбук и в проверка на личните си и служебни пощи. В крайна сметка, не успявате да приключите със задачите, набелязани през деня. Обаче сте достатъчно уморени, имате чувството за тежък работен ден, оплаквате се на близки и приятели, че времето не ви стига. А на практика сте работили всичко на всичко 40 минути от всеки час, през останалото време сте били в интернет.

2. Пощите
Сега, когато с ужас сме осъзнали, че губим в нтернет не половин час, а цели 4 часа примерно, трябва да помислим какво може да се направи по въпроса. Първата стъпка е война с имейлите. По-точно не със самите имейли, а с неистовата потребност те да се проверяват на всеки 10 минути и незабавно да им се отговаря. Да, спецификата на някои професии изисква моментално да се реагира на имейла по всяко време на денонощието. Но дайте честно да си го кажем: вашата професия в този списък ли е?

Признайте, че когато отделяте време за пощите, никога не изпитвате чувство за вина. Просто имате усещането, че сте заети с работа. В което се съдържа и коварството на този вид връзка. Тя създава лъжливото чувство за постоянна заетост, а в крайна сметка само ви краде от времето. Работата, за която бихте изгубили час, сега ви отнема час и половина, тъй като за това време три пъти си проверавате пощите. И така, една от главните тайни на съвременния тайм мениджмънт: престанете да се отнасяте към електроната си поща като към телефон. Като правило: никога не проверявайте пощите си във времето, когато сте зает с друга задача. Четете и отговаряте на писма едва след като сте приключили с текущата задача и ви предстои да започнете следващата.

3. Социалните мрежи
И последно. Социалните мрежи и всички тези безконечни видеота за това как поредната домашна котка е подскочила смешно или е изяла храната на стопаните си или тем подобни. Има просто правило, към което е важно в три поредни дни да се придържате. А именно. Когато приключите с определена задача, просто станете от стола си за 10-ина минути. Постойте прав, разходете се, пийте кафе или просто погледайте през прозореца. Не е необходимо да засичате времето, но знайте, че със сядането трябва да подхванете следващата задача. Ако го засичате, знайте, че трябва да започнете работа точно след 15 минути. И никакви социални мрежи.

Пробвайте този тайм мениджър. Ще останете изненадани колко е вярно всичко написано. Успех!