Танци до припадък – карнавалът в Рио де Жанейро

Танци до припадък – карнавалът в Рио де Жанейро

Време за горещи танци, веселие и ярки емоции – това е карнавалът в Рио де Жанейро, който всяка година събира стотици хиляди туристи и въвлича всеки във водовъртежа от страстни ритми. Като правило в тези дни кметът официално предава ключовете на града на карнавалния монарх – специално избран крал Мом, който олицетворява гръцкия бог на насмешката.

Този крал трябва да бъде добре охранен и веселяк по душа. Мом управлява града по специалните закони на карнавала – издава всъщност само един указ, всички без изключение да се веселят.

Главното събитие на карнавала е парадът на школите по самба на самбодрома „Маркес ди Сапукаи“, където всяка вечер по улицата с дължина 700 метра, оградена с трибуни за зрителите, минават съставите и показват своите композиции. Общият брой на школите е 24, 12 от които са елитни – (Grupo Especial. Първа лига). Можете да си представите за какво стълпотворение става дума, след като всяка школа се представя с 4-6 000 души.

Изпълненията на карнавалните състави се оценява от строго жури по десет критерия – от съгласуването на движенията и оригиналната хореография до стройното звучене на оркестъра от ударни инструменти, който ги съпровожда.

Историята на карнавала

1600 г. Преселници от Португалия донасят със себе си традицията да се организира карнавал. Хората започват да се веселят четири дни преди началото на Великия пост. Този ден в католическата традиция се нарича Пепелна сряда. Празникът често завършва с безредици, така че през 1604 г. карнавалите в Бразилия са забранени.

1641 г. През тази година в Португалия е коронован Жуау IV. Събитието е отбелязано от много хора в Рио де Жанейро, съпроводено с музика и танци. Смята се, че точно тогава започва карнавалът в Рио.

Следващите стотина години са забранени всички появи на улицата в маски. Това е свързано с убийството през 1711 г. на френски пълководец, а през 1720 г. – на съдия. Едва през 1763 г. по улиците отново се появяват музиканти и танцьори, които отбелязват рождения ден на края на Португалия Жозе I.

През 1786 г. по улиците на Рио се провеждат едновременно три ярки фестивала. Причина за празниците е годежа на португалския крал Жуау VI и испанската инфанта Карлота Хоакина. Именно тогава е заложена традицията на съвременните карнавали.

Независимо от растящата популярност на музикалните фестивали, паради и шествия, през 1808 г. отново е приет закон за забрана на карнавалите. Ветото се задържа до 1931 г.

Зараждане на самбата. Появилият се през 19 век танц изиграва решаваща роля във формирането на карнавала в Рио. И до днес танцьорките задължително играят самба под звуците на силна музика и аплодисментите на тълпата.

В рамките на фестивала започва да се провежда конкурс между различните школи по самба. Броят на участниците нараства толкова главоломно, че през 1983 г. е прието решение да се открие специалната улица самбодром, където се провежда това състезание.