Създадоха ново императорско яйце Фаберже за първи път от 99 години

Създадоха ново императорско яйце Фаберже за първи път от 99 годиниСлед почти цял век тишина прочутите яйца на Фаберже се завръщат, създавани от най-известната бижутерска компания, която в момента е собственост на Gemfields.

Яйцето с име „Вдъхновено от Катар” е инкрустирано с 139 фини бели перли от едноименната държава на брега на Персийския залив и с повече от 3 300 диаманта и други скъпоценни камъни. Всяка перла в това прекрасно творение на изкуството е избрана от бижутера Хюсеин Ибрахим Ал Фардан от частната му колекция. Перленото яйце дебютира на изложението на бижута и часовници в катарската столица Доха, съобщава БГНЕС. Фамилията Ал Фардан е една от най-старите и най-успешните в продажбата на бижута в Персийския залив.

Яйцето е украсено с изработено от Фаберже колие от бели перли, диаманти и седеф, което следва формата на черупката и накрая е увенчано с изящна перла във форма на сълза от 19, 44 карата.

Ограниченият брой яйца Фаберже са били изработени от Карл Фаберже и неговата бижутерска компания в периода между 1885 и 1917 г. Първото е поръчано от император Александър III като великденски сюрприз за жена му Мария Фьодоровна. Най-известните яйца Фаберже са създадени като подарък на майките и жените на руските императори Александър III и Николай II. Къщата на Фаберже е изработила всичко около 50 „императорски” яйца, 43 от които са запазени и до днес. В Оръжейната палата на московския Кремъл се пазят 10 от тях, британското кралско семейство притежава 3 от тези изделия, както и богата колекция от други ювелирни предмети, създадени от Фаберже.

През 2007 г. розовото яйце Фаберже с часовник на лицевата страна удари рекорд на аукциона на Christie\’s в Лондон, когато беше продадено за 9 милиона британски паунда.

Новото яйце Фаберже се оценява приблизително на 2 милиона долара и вече е представено за продажба. Говорителката на \“Фаберже\“ Ализе Моранд не потвърди сумата, но призна, че има много потенциални купувачи на уникалното бижу. Тя заяви, че това е само едно от яйцата, създадени от компанията, за да бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на последното яйце за руското царско семейство.