Светският бал в Дрезден – едно от световните събития на 2015 г.

Светският бал в Дрезден – едно от световните събития на 2015 г.
Светският бал в Дрезден – едно от световните събития на 2015 г.

Дрезденският оперен бал влиза в десятката на най-добрите балове в света. Събитието се провежда всяка година в сградата на държавната опера и съчетава красотата на културната столица на Саксония и изискаността на танците, на които се стичат хора от цял свят.
Представете си това великолепие. Звучат фанфари и десетки двойки дебютанти (дамите в червени рокли, кавалерите в задължителните фракове с папийонки) се завъртат под звуците на валса „На Елба” на Йохан Щраус. Тук е мястото да отбележим, че германците наричат Дрезден своята „Флоренция на Елба”. Освен танците програмата на светския бал изобилства с изпълнения на известни оперни певци и музикални състави. Традиционно на този бал, който има репутацията на световно събитие от висока класа, се съчетава светското общуване и красивите танци с великолепна музика.

На тържествена церемония се връчват саксонските ордени на благодарността в три номинации – за заслуги в областта на политиката, културата и спорта. Тази година топмоделът Наоми Кемпъл получи орден за социалната си ангажираност.
Традицията, прекъсната от Втората световна война, е възродена през 2007 г. по повод 800-годишнината на града. Сега балът се провежда с особена тържественост, със строг етикет и точно определен списък от класически танци. Миналата година под сводовете на Земперопер (операта на Земпер, по чийто проект е строена сградата) се събраха над 2000 участници.

Но най-впечатляващото е, че в това събитие участва целият град. На Театралния площад пред операта се събира огромно множество хора, които наблюдават танците вътре на големи улични монитори. Навън също танцуват до сутринта. Тази година балът се провежда под мотото „Дрезден поздравява света”.

За мнозина е огромна чест да попаднат на дрезденския бал – ако не в операта, то поне на площада заедно с веселата тълпа. Туристическият съюз на Дрезден прави всичко, за да превърне проявата в международно събитие. Още повече, че самият град е уникален със своите културни забележителности, архитектурни паметници и галерии, които тежко са пострадали по време на жестоките бомбардировки през Втората световна война.

Но градът е вдигнат от руините и днес отново се представя пред туристите в пълния си блясък. От руините са построени наново църквата Фрауенкирхе, основната забележителност на Саксония, разрушена през февруари 1945 г. при атака на британската авиация. Възстановена е и Дрезденската галерия, след реставрация тук може да се види историческата част от съкровищата на сасконските крале. Самата сграда на Опера Земпер се намира в непосредствена близост до Цвингера и Дрезденския дворец-резиденция.
Снимки: БГНЕС