Световният ден на целувката

Световният ден на целувката

Позволете си днес да целувате много пъти своите близки и роднини – на 6 юли се отбелязва Световния ден на целувката (World Kiss Day или World Kissing Day), измислен за първи път във Великобритания.

Как се е появила целувката?

Повечето знаещи хора твърдят, че авторството на първата целувка не е установено. Тя не е изобретена като електричеството или телефона. Не е наречена на името на този, който за първи път е целунал приятелката си, оставяйки мокър отпечатък върху бузата й.

Но всъщност не е толкова важно откъде е дошла думата, обозначаваща това действие. Много по-интересно е да се разбере защо се е появило то, макар че и по този въпрос учените антрополози, историци и философи до днес нямат общо мнение. Има обаче много теории по въпроса.

Защо хората се целуват?

Първо, това е свързано с културата. Почти по цял свят хората в романтична ситуация чувстват неосъзната необходимост да се целуват. Тази програма ни въздейства – хората виждат актьори, които се целуват, на екрана на телевизора, в киното и по рекламите; разказват им, че някой с някого се е целувал, виждат целуващи се хора по улицата. В резултат при подобни ситуации се включва подсъзнателният стереотип и хората изпитват непреодолимо желание да целунат някого независимо дали наистина го искат или не.

Известни целувачи:

Някой си А. Е. Волфрам от щата Минесота в САЩ за 8 часа успял да целуне 8001 души на 15 септември 1990 г. по време на фестивал. Той успял да целува нов човек на всеки 3,6 секунди.

Първата целувка на екрана: През 1896 г. се целуват Мей Ървин и Джон Райе в 30-секунден клип, създаден от Томас Едисон под названието „Целувката“.

Най-наситен с целувки филм: „Дон Жуан“ (1926 г., компания Warner Bros. Pictures). В него са изброени 191 целувки.

Най-дългата целувка в историята на киното: Реджис Туми и Джейн Ваймен се целуват в продължение на 185 секунди във филма.