Съвети за жената-домакиня, която иска да успее във всичко

Съвети за жената-домакиня,  която иска да успее във всичкоВсяка жена знае, че да бъде стопанка у дома е равносилно на това да ръководи голяма фирма. На плещите на жената-домакиня, която не ходи на работа(и само на пръв поглед е жена, която няма никакви ангажименти), лежат много задачи, за изпълнението на които отговорността е единствено нейна. Да нахрани децата и мъжа си, да изпере, да почисти у дома, да нагледа цветята, да помогне на децата с уроците, да отиде до магазина и т. н. Как една жена може да се справи с всичко това? В разказа по-долу не говорим за домакините, които разчитат на външна помощ, а за тези, които не ходят на работа, но цялото домашно стопанство е техен ангажимент. И така:

Вие сте шефът и основният изпълнител
Трябва да сте наясно, че първата ви задача е правилната организация. Нямате полезен ход, освен да разпределите задачите между членовете на семейството. Тоест, някои неща може да направи мъжът, други – да възложите на децата. Това ще ви позволи да разтоварите трудовия си ден. Нали така – къщата не е само ваша?!
Второто важно нещо е да определите приоритетите – кое е основно в конкретния момент. Един би бил приоритетът, ако просто поддържате дома. Друг – ако очаквате 20-30 души на гости в края на седмицата.
Центърът на организацията е планирането. Не казвайте, че не знаете как – планирането на събитията е в кръвта на всяка жена, ние цял живот нещо планираме. Започваме планирането на задачите от рано сутринта.

Организирайте се, за да не попаднете в негативната статистика – тя показва, че около 60 на сто от жените домакини сутрин губят времето си да се разхождат из къщи, без да знаят откъде да подхванат нещата. (Е, по-добре е да го направите заради самата себе си, просто ако започнете по-рано да вършите всекидневните неща, някъде към вечерта ще си отдъхнете с удоволствие).
При планирането акцентирайте на разпределението на задачите по дни, тоест не трябва всичко да бъде оставено за един ден.
Подредете графика според дните на седмицата. Например – в понеделник – миене, вторник – отиване до магазина, сряда – готвене, четвъртък – чистене, петък – готвене, събота – почивен ден, неделя – готвене. Това ще ви помогне да намалите количеството работа за деня. Но планът трябва да е съставен правилно.

Направете го в пет стъпки
1. Внесете в плана редовните срещи и занимания.
2. Определете основното занимание за деня.
3. Към всекидневното основно занимание добавете 3 до 5 малки задачки по къщата.
4. За изпълнение на основната всекидневна задача отделете удобното за вас време.
5. Съставете график на важните събития. След това се заемете със съставянето на сутрешен и вечерен режим, които да подредят действията ви сутринта – при поднасянето на закуската, и вечерта, когато ще поднесете вечеря и ще свършите основните задачи в дома. Освен това имайте предвид, че ако не сте успели да свършите през деня някоя от основните задачи, не трябва да я прехвърляте за следващия ден, а направо за следващата седмица.
6. Отделете време за непредвидени обстоятелства. Желателно е да запишете плана си, за да не пропуснете нещо важно. Включете в плана и време за лични дела, старайте се той да съответства на вашия начин на живот. Тогава всичко ще се подреди и ще бъдете домакиня, от която и другите да се поучат.