Свети Аманд покровителства винарите и барманите

Свети Аманд покровителства винарите и барманитеНа 6 февруари в много страни се отбелязва Международния ден на бармана. Датата не е избрана случайно, на този ден се почита Свети Аманд (около 584—675) – бенедиктински монах, мисионер и просветител в Белгия. Той се смята за покровител на винопроизводителите, пивоварите, търговците, а също на ресторантьорите и барманите.

Свети Аманд е известен със своята евангелизаторска дейност в районите с винопроизводство във Франция, Германия и Фландрия.

Като наложила се вече традиция, в този ден се провеждат най-различни конкурси на бармани за най-добър коктейл, състезания в майсторство и ловкост, тематични конкурси и лотарии за посетителите.

Можете да чуете също историята на създаването на различни вина и други алкохолни напитки, както и да ги опитате. И ако някой си мисли, че защо пък на тези бармани им трябва професионален празник, какво толкова, само се забавляват – сетете се, че този труд е доста тежък, нищо че остава незабелязан.

При големи събития (празненства, корпоративни срещи, сватби) барманите остават на крак почти 24 часа. Те не трябва да се натрапват с присъствие, ако не се изисква да демонстрират майсторството си. Трябва да са добри психолози, за да уловят настроението на клиентите, да подскажат и да сътворят най-доброто питие, че и да изслушат гостите на заведението, когато подпийнат повечко.