Сватба по холивудски – какво пише в брачните договори на звездите

Сватба по холивудски - какво пише в брачните договори на звездитеЕдно време семейство се създаваше с две ходения до ритуалната зала – да подадете заявление и да се подпишете в тържествения ден (пред повече или по-малко гости). Сега към тези пунктове в процедурата все по-често стана модерен и трети – среща при нотариуса за сключване на брачен договор. У нас тази мода все още е много далеч от масовостта, прилагат я някои персонажи от шоубизнеса, но при истинските световни звезди брачният договор направо изглежда част от етикета. При това колкото по-звездна е двойката, или половината от нея, толкова по-невероятни текстове може да съдържа документът.

Какви ли не чудеса могат да договорят помежду си бъдещите младоженци от Холивуд? Темата за имотния принос на всеки от двойката и какво следва при развод е малка част от брачния договор. Според правото в САЩ контрактът между съпрузите може да регулира много неща – като например, броя на децата, техните имена, цвета на кухненските съдове и даже – отношението към религията.

Преди време Мадона и вече бившият й мъж Гай Ричи сключиха много подробен брачен договор. Според този екстравагантен документ, Ричи е бил длъжен „да работи за обогатяване на емоционалното и духовно състояние на съпругата си”, да чете книги за Кабала, а в случай на конфликт му е било забранено да крещи на жена си. За съжаление, дори такъв договор не опази двойката от раздяла – двамата се разведоха след осем години съвместен живот.

Интересен договор сключиха преди сватбата си Кейти Холмс и Том Круз. В цели 880 пункта на този документ съпрузите се доховориха едва ли не и за това кой ще изхвърля боклука (нали не си мислите, че това ще е който и да е от двамата).

Например, в договора е било описано, че Холмс е длъжна да се съгласява с всичко, което говори Круз, и да се усмихва в разговорите си с него. Тя нямала право да се шегува на тема хомосексуализъм и „да говори нелепости”.

Но най-важното, на което настоял Круз – това са точките, които регулират отношението на младата съпруга към неговата религия: Холмс е длъжна да живее по правилата на сциентологията, да практикува ритуалите и да се придържа към законите… на Галактическата федерация на планетите.
И ако, примерно де, на Земята се върне Ксену (чуждопланетен властелин, който уж е съществувал преди 75 милиона години) и извика Том на своята планета Teegeeack (ако ви звучи странно, проблемът е на сциентолозите, но очевидно мистър Круз вярва в това), то мисис Холмс е длъжна да отлети за това далечно място заедно с мъжа си.
В противен случай тя би се лишила от правото да претендира за каквото и да е след развода. Който, впрочем, се състоя независимо от толкова детайлния брачен контраст (или той също допринесе за него?) – през 2012 г., след 6 години брак двойката се разведе.

Звездното семейство Майкъл Дъглас и Катрин Зита Джоунс пък сключиха прагматична сделка в желанието си да опазят брачното гнездо от изневери. Според техния договор, виновната страна, която допусне съпружеска изневяра, трябва да плати на другия 5 милиона долара.