Това е една изключително вкусна супа особено през зимата и студените дни.
Сланинката може да се запържи предварително или да се добави почти накрая, когато останалите зеленчуци са почти напълно сварени.
Количеството сланина зависи от личния вкус.
Някои обичат супата леко мазна, а други само с лек вкус на сланинка.
Необходими продукти
2 глави стар лук
2 моркова
5 – 6 средно големи картофа
1 пащърнак
2 кубчета зеленчуков бульон
сланина до 200 г
девесил или магданоз.
Начин на приготвяне
Нарязваме лука на ситно и запържваме в предварително сгорещено в тенджера или дълбок тиган олио.
Когато лукът омекне и добие златист цвят, добавяме морковите, също нарязани на дребно. Пържим минута-две и слагаме в съда картофите, предварително обелени и нарязани на едро.
Пържим или задушаваме за кратко време, натрошаваме кубчетата бульон и добавяме около литър вода.
Сланинката (при мен беше не повече от 150 грама), нарязана на малки парченца, добавяме накрая.
Оставяме супата да поври на тих огън до пълното сваряване на зеленчуците.
Подправяме с пресен или сушен девесил или магданоз.