
Хубаво нещо е купичка гореща супа, но моля ви – не посред лято, когато всички синоптици предупреждават за код „жълто” заради жегите. В такова време спасението е в купичка студена супа. Но не си мислете, че само нашият таратор е представител на този род ястия. Има много различни варианти в различните страни по света, и всички те са чудесно разхлаждащо и засищащо средство.
Да добавим още плюсове – такава супа ще ни спаси от обезводняване, от нея не се напълнява, и още – тя не предизвиква повишаване на телесната температура.
Класическо гаспачо
Необходими продукти:
Домати – 450 г
Лук – 1 глава
Пиперка – 1 бр.
Краставици – 1 бр.
Доматен сок – 3 ч. ч.
Кориандър
Винен оцен червен – 0,3 ч. ч.
Зехтин – ¼ ч. ч.
Сос табаско – на вкус
Приготвяне:
Нарежете на малки парченца половината домати, краставицата и лука и ги сложете в миксер. Добавете червен пипер и разбийте до състояние на пюре. Сложете сместа в купа.
Добавете доматения сок, настъргания кориандър, оцета, зехтина и няколко капки табаско. Разбъркайте добре.
Отстранете семенцата на останалите домати и ги нарежете на кубчета. Нарежете и втората половина от краставицата и лука. Посолете със сол и черен пипер и оставете в хладилника да се охлади добре.
Гаспачо от манго
Необходими продукти:
Вътрешната част на плод от манго – 200 г
Портокалов сок – 200 мл
Зехтин – 2 с. л.
Краставица – 1 бр.
Лук – 1 глава
Чесън – 2 скилидки
Люта чушка – 1 бр.
Сок от лайм – 3 с. л.
Магданоз, сол и пипер – на вкус
Приготвяне:
Смесете в миксер или в блендер сока от портокал, зехтина и мангото.
Нарежете лука, краставицата и чушката. Добавете ги към основната смес, полейте със сока от лайм. Охладете супата и я поднесете с нарязан на ситно магданоз.
Студен борш по литовски
Необходими продукти:
Яйца – 4 бр.
Цвекло – 450 г
Кисело мляко – 200 г
Краставица (голяма) – 1 бр.
Копър и магданоз, сол – на вкус
Приготвяне:
Сварете яйцата и ги нарежете на ситно.
Настържете цвеклото и нарежете краставицата на малки кубчета. Смесете в голяма купа зеленчуците, яйцата, млякото и копъра и ги прекарайте през блендер, за да станат на пюре.
Оставете супата през нощта в хладилника, а преди да я поднесете, поръсете със ситно нарязан магданоз.
Гаспачо от диня
Вътрешното на динята – 6 ч. ч.
Краставици – 2 бр.
Пиперки – 2 бр.
Лук – 1 глава
Лют пипер – на вкус
Лимонов сок – 1/4 ч. ч.
Зехтин – 2 с. л.
Мента – 50 г
Джинджифил – 2 ч. л.
Мед – 3 ч. л.
Сок от ананас – 1/2 ч. ч.
Листа от мента – при поднасяне
Приготвяне:
Нарежете пиперките, лютата чушка, краставиците на малки кубчета. Смесете всички продукти в миксера (динята, краставицата, пиперките, лимоновия сок, зехтина, ментата, меда и портокаловия сок) и ги разбийте до еднородна смес.
Изсипете сместа в купа и я сложете в хладилника за 1-2 часа. При поднасяне украсете супата с листа от мента.
Студена морковена супа с лайм
Необходими продукти:
Зехтин – 2 с. л.
Чили паста – 2 ч. л.
Кимион на прах – 1 ч. л.
Кантарион – 1 ч. л.
Джинджифил на прах – 1 с. л.
Лук – 2 глави
Чесън – 2 скилидки
Картофи – 2 глави
Моркови – 3 бр.
Зеленчуков бульон – 3 ч. ч.
Кокосово мляко – 1 ч. ч.„
Сок от лайм – 50 мл
Листа от магданоз – 2 с. л.
Приготвяне:
Загрейте зехтина в тиган. Нарежете на ситно чесъна, кориандъра, лукът на ситно, морковите и картофите. Запържете за 2 минути чесъна, кориандъра и лука за 2-3 минути. Добавете картофите, морковите и джинджифила и пържете още 5 минути, след което налейте кокосовото мляко и зеленчуковия бульон.
Увеличете мощността до максимум и когато сместа кипне, намалете огъня до средно и оставете да се вари още 25-39 минути, докато омекнат картофите и морковите.
Свалете от огъня и добавете сока от лайм. Прекарайте сместа през блендер до получаването на еднородна смес.
Охладете в хладилник и поднасяйте със ситно нарязан магданоз.
Крем супа от тиквички
Необходими продукти:
Зехтин – 1 с. л.
Лук – 1/2 глава
Чесън – 2 скилидки
Люта чушка – 1/2 или на вкус
Тиквички – обелени и настъргани – 3 ч. ч.
Листа от мента (за поднасяне)
Зеленчуков бульон – 2,5 ч. ч.
Сол и черен пипер – на вкус
Кокосово мляко – 100 мл
Приготвяне:
Загрейте зехтина на среден огън. Добавете нарязания лук, чесън и лютата чушка. Запържете около 5 минути. Добавете настърганите тиквички и посипете с част от листата мента. Подправете със сол, черен пипер, добавете бульона и варете още 10 минути на слаб огън.
Свалете от котлона, оставете да изстине (това е важно!) и след това разбийте сместа на пюре.
Сложете обратно сместа в тенджера, добавете кокосовото мляко. Доварете супата за още 5-7 минути на слаб огън, като я разбърквате. След изстиването я поставете в хладилника за 2-3 часа.