Стратегия за умни дами: с какво да се занимаваме по време на криза

Стратегия за умни дами: с какво да се занимаваме по време на кризаБезкрайните разговори и информации за кризата са в състояние да запратят в ъгъла дори и най-заклетите оптимисти. За да не се превърне икономическата криза в психологическа, ви предлагаме 6 възможни варианта, които дават възможност да преодолеете трудните времена, в които живеем. Става дума, естествено, за умните дами, които умеят да се вслушват в съвети. А те са професионални и са на психолога Ирина Якович.

1. Заемете се най-накрая със здравето си
Живеем в толкова интензивно време, че от работа – основна и допълнителна, от която докарваме доходите си, обикновено не остава време да обърнем внимание на здравето си. Така че временната безработица (ако тя ви заплашва) може просто да се разгледа като възможност да се концентрирате върху собственото си здраве. Ако се боите от посещения на клиники и болници, може да сторите по-простото: да оправите физическото си състояние чрез спорт.

Понеже е криза и трябва да се пести, не е необходимо да посещавате фитнес. Той струва пари. Никой обаче не ви пречи да наблегнете на сутрешните кросове. Не трябва да се забравя, че спортът способства на организма да изработи хормона на радостта, казва психологът Ирина Якович. Естествено в момента желанието ви е по-скоро да се свиете като какавида, да заспите зимен сън. Трябва обаче да сторите точно обратното – да продължите движението. Чрез спорта поддържате емоционалния тонус, не забравяйте.

2. Попълннете недостигащото ви образование
Спомнете си колко книги и статии на професионална тематика сте си обещали да прочетете, стига да имате свободна минутка. Допълнителното образование е най-вярната стратегия в период на криза. Няма нужда да ходите в чужбина – и това струва пари. Може просто да участвате в различни форуми, да се запишете на курс, който не е скъп, или просто да почетете литература по вашата специалност.

Според психолога Ирина Якович в ситуация на икономическа криза е много важна интелектуалната и информационната поддръжка. Това е добър стимул за търсене на нова работа (ако рискувате да останете без старата), защото ще искате да пробвате на практика новите знания. Парите са преработка на енергията и информацията, напомня Якович.

3. Излезте в майчинство без чувство на вина
Многобройни изследвания сочат, че при всяка икономическа криза се отбелязва значителна демографска криза. Простичко казано, жените във време на промени се страхуват да раждат. Според специалистите всички страхове са свързани с икономическата нестабилност, при това сериозно преувеличени. „Ако планираме раждането на дете непременно да съвпада с нашето благосъстояние, това време никога няма да настъпи – смята Ирина Якович.

– Има една поговорка, че когато Бог дава дете, той дава и на детето. От гледна точка на психологията това се интерпретира просто: децата се превръщат в допълнителен мотив, заставящ семейството да се мобилизира. Така че неразрешените проблеми, свързани с раждането, в повечето случаи съществуват само във въображението на потенциалните родители.

4. Превърнете ремонта в психотерапия
Всеки се е занимавал с ремонти. Наясно е, че подобно действие в огромната част от случаите буквално изяжда както заплатата, така и евентуалните спестявания. Така че ако във време на криза не сте решили да правите генерален ремонт, то просто може да опитате да влезете в ролята на мазач, тапетаджия или фаянсаджия и да освежите дома със свои сили.

Покрай съкращаването на разходите по евентуален майстор ще усетите и мощен психотерапевтичен ефект. Защото нищо не доставя по-голямо морално удовлетворение от видимия резултат на труда. Освен това за една семейна двойка съвместно преживеният ремонт е залог за здрави отношения занапред.

5. Разпуснете на село
Да включваме околосветско пътешествие или скъпа екскурзия не е нормално, тъй като кризата изисква икономии. Нищо обаче не ви пречи да заминете за няколко дни на село. Може и на вилата, ефектът е същият. Добре е, ако там има натурално стопанство. Земеделието за градския жител е добър антистрес, обяснява Ирина Якович.

На фона на факта, че голяма част от професиите в големия град са свързани с цифри и текстове, собственоръчно произведеният или изваден от земята морков, скъсан домат или пиперка се превръща в своего рода откритие. Когато мислиш за реколтата от картофи, депресиите и екзистенциалните проблеми отиват в девета глуха.

6. Сменете професията и започнете всичко отначало
По правило всяка криза подсказва на обществото какви специалисти са му нужни. Ако във вашата професия се очертават мащабни съкащения, то трябва да се пренасочите към тези области, които са по-перспективни в настоящия момент и да пробвате своите сили и умения на ново поприще. Насочете се към добре заплатена позиция, колкото и сложно да изглежда като риск. Защото ако останете без работа, ще ви е още по-трудно.

Удивително просто е, но понякога кризата се превръща в своебразен освободител за личността, помагайки ни да се съсредоточим върху желанията си, загърбени години наред. Кризата е време за риск и победа.