Страни и градове, които жените не трябва да посещават сами

Страни и градове, които жените не трябва да посещават самиЧесто си мислим, че пътуването до далечни екзотични дестинации е само едно приятно изживяване, прекрасна даденост на съвременния свят. Много жени приемат тези пътешествия за напълно безопасни – едно освобождаващо приключение, спомените от което остават за цял живот.

Но внимание, пътешественички – в някои страни по света ви дебнат, меко казано, сериозни рискове, ако решите да бъдете „сама жена на път”. Едно изследване на платформата за оценка на общественото мнение по различни важни теми YouGov предупреждава, че най-опасните градове са Богота, Мексико сити и Лима. А също и че Турция и Мароко не са толкова спокойни дестинации за туристките.

Сред опасните за жени градове (ако нямате местни приятели, придружител или собствен гид) могат да са още Ню Делхи, Джакарта (Индонезия), Буенос Айрес (Аржентина), Куала Лумпур (Малайзия), Бангкок, Манила и дори Москва, Париж, Сеул, Лондон и Токио.

Според Джули Кройцер, съсобственик на сайта International Travel Center: „Пише се много за сигурността на жените в чужбина, но честността е най-добрата политика, когато обсъждаме опасностите за самотните пътешественички. Има много места, които са съвършено враждебни за жени, както има страни, в които дори не можете да влезете, ако сте жена, макар че повечето туристически сайтове премълчават това.”
Например от тази гледна точка Бразилия и Дания са несравними. Трябва да се научим да отделяме желаното от действителното, предупреждават експертите.

Според Стефани Йодър, американска пътешественичка и блогър, навсякъде може да е опасно, но в Южна Америка тя самата се е чувствала най-застрашена. Там туристите често могат да станат обект на нападение, затова не излизайте сами вечер и не носете ценности със себе си.
Има дестинации, където на жените се гледа като на хора втори сорт. Това, разбира се, не трябва да ви отказва от пътуване, но има полезни неща, с които да се съобразите.

Не публикувайте в социалните медии къде точно се намирате – оставете снимката за Instagram за времето, когато ще сте у дома след пътуването. Не правете нищо, което няма да направите в родината – не излизайте през нощта, не пийте в заведение сама, не допускайте непознати да ви изпращат или още по-лошо, да ви придружат до хотелската стая или пък да ви поканят у тях на гости.

Нека да видим списъка с десетте най-рискови дестинации:
На всеки 20 минути в Индия се случва акт на сексуално насилие, сочи националната статистика. Тези случаи са се увеличили със 7,1 на сто от 2010 г. насам. При това жертва на нападение са не само туристките, но и местните жителки. Второ място в рейтинга заема Бразилия, където броят на престъпленията на сексуална основа е нараснало със 157 процента от 2009 до 2012 г. Турция заема третото място – независимо от честите случаи на изнасилване на жени, тук обсъждането на подобни прецеденти е табу. Списъка попълват Тайланд (където през 2013 г. полицията заплаши да арестува 20-годишна шотландска студентка, която е била изнасилена от група мъже, защото нямала свидетели да потвърдят думите й), Египет (след революцията в страната през 2011 г. случаите на сексуално насилие срещу жени нарасна рязко), Колумбия, Южна Африка, Мароко (тук трябва да се съобразите с мюсюлманския ред и да се обличате скромно), Мексико (въпреки усилията на местните власти общественият транспорт е твърде опасен за сами жени), и Кения, където национално проучване сочи, че 32 на сто от момичетата са преживели сексуално насилие преди да пораснат.