asd
Начало Майката Моето бебе Майчинството крие не само страхове, но и неподозирани възможности

Майчинството крие не само страхове, но и неподозирани възможности

Майчинството крие не само страхове, но и неподозирани възможностиЕдновременно с новия, радостен и непривичен статус на майка в живота ни се появяват множество различни страхове: боим се да не напълнеем, боим се да не би да не се справим с отговорността си на родители, боим се от недостиг на време и загуба на перспектива в професионалната кариера. Оправдани ли са тези опасения и какви са възможностите ни в ролята на майки?

„Може да се простя с кариерата“
Не е за вярване, но официалната статистика говори за това, че новоизпечените майки стават за работодателя още по-ценни служителки, а при избор на нов сътрудник на компанията шефовете са склонни да приемат претендентка с дете. Логика в това има: Майчинството е най-добрата школа за тайм-мениджмънт, стратегическо планиране и антикризисно управление, без да слагаме в сметката устойчивостта на стрес и емоционалния интелект. Така че страхът за раздяла с професионалната кариера при майчинство може смело да се отхвърли. Ако сте усвоили майсторството едновременно да варите супичка на детето, да миете изрисуваните тапети и да умирявате децата, които са се сдърпали на площадката за игра , никакви делови перипетии в службата не могат да ви уплашат.

„Няма да имам време за себе си“
Времето за ежедневни бюти ритуали с появата на дете действително става по-малко, но да изглежда добре поддържана и стилна, младата майка е напълно способна – всичко зависи от мотивацията. Повярвайте: именно сега за вас е особено важно да бъдете красива. Дори в продължение на цял ден да ви гледа само детето, отделете пет минути за сутрешен макияж, направете си маската преди сън, вземете ароматна вана, докато детето спи на обяд, откажете се от домашните разпуснати фланелки в ползата на удобна, но привлекателна дреха – ще забележите как се променя вашето настроение и как се зареждате със сили за домашните дела. Собственото отражение в огледалото, възхищението на мъжа ви – всичко това ще ви изпълни с енергия, която ви е много необходима в този период. А и на детето е нужна преди всичко щастлива и красива мама.

„Няма да мога да общувам с приятелки“
Едно от главните опасения на бъдещата майка е страхът да не „изпадне от живота“, да се лиши от предишния кръг на общуване, да изгуби възможността да прекарва свободното си време с приятелки. Наистина след раждането на детето нашата социална активност се мени, но не изчезва: количеството общуване намалява, но пък за сметка на това преминава в качество. Ако по-рано сте можели спокойно да прекарате няколко часа на чаша кафе в барчето, то сега дори 15 минути кафе извън дома за вас е златно време – не ви се иска да го хабите напразно. И това е интересно: на вас даже няма да ви се налага да полагате за това усилие: случайните запознанства и изяждащите времето празни приказки от само себе си ще отпаднат, но за сметка на това ще останат интересните запознанства, близките приятели и действително любимите занимания. Има немалко случаи, при които по време на майчинство младите майки с успех учат чужди езици, шият, създават собствени сайтове, пишат книги – отнякъде се появяват и мотивация, и вдъхновение, и самодисциплина за това.

„Отношенията ни няма да са толкова близки, колкото преди“
В типологията на кризата в семейните отношения неслучайно съществува отделен пункт: кризата през първата годинка от живота на детето. В този период мъжете започват да се оплакват от недостатъчно внимание, жените – от катастрофичен недостиг на сили и време, резултат от безкрайните сръдни и упреци, сексът и романтиката остават само добър спомен и брачният съюз започва да се пука по шевовете. Статистиката, свързана с появата на дете в семейството, плаши: според неотдавна публикувани данни от изследване на Денвърския университет 90% от семейните двойки в течение на първата годинка от живота на детето заявяват, че удовлетвореността им от отношенията значително се понижава. От друга страна, съпрузите, успели да привикнат към новата си роля, признават, че раждането на детето става за тях цяла школа в отношенията, благодарение на която те стават по-близки и дори по-силно се обикват. Главната препоръка, която психолозите дават на младите родители, е да намират време за романтика. Разберете се поне веднъж в месеца да оставяте детето на баба му или на бавачка и да си посветите вечерта изцяло на вас: направете си вечеря на свещи в ресторант, идете на концерт или на театър, или си останете у дома, но пък си устройте романтична вечеря. За младите родители това е просто необходимо. Грешката, която много мами допускат и която не е в полза на отношенията между съпрузите, е отстраняване на мъжа от подготовката за раждане и грижите за детето. Може да е парадоксално, но в семействата, където майчините гърди, памперсите и храненето на детето са изключително женска „зона на отговорност“, мъжете много често се чувстват излишни, а жените – измъчени от домашни дела. Повярвайте, мъжът е напълно способен да нахрани, да изкъпе детето и да го повие – дори на първо време да не го прави толкова похватно, колкото вас. Облага от подобно разпределение на задълженията ще имат отношенията, които ще станат по-здрави и по-топли.

„Няма да се справя“
Ролята на майка се превръща в доста тежко изпитание най-вече за перфекционистките, които са свикнали всичко да контролират и да изпълняват всяка задача за шестица. В изкуството на майчинството обаче шестици няма и няма как да има – въпросите са винаги повече от отговорите, винаги ще ви се струва, че може и по-добре, винаги ще има недовършени дела, ненавреме появила се простуда, отказ от приготвената вкусна каша… С учудване ще откриваме, че детето е личност със свой характер и собствени цели в живота, които може съвсем да не съвпадат с нашите представи. И внезапно ще се окаже, че умението да се планира и контролира са нещо прекрасно, но много по-ценно е умението да импровизираш и да се отнасяш към случващото се леко и с доза хумор. И задължително с любов!