Старите пакетчета от чай могат да се използват отново

Старите пакетчета от чай могат да се използват отновоЕдва ли можете да си представите, че пакетчетата от чай могат да се използват още веднъж. Без значение дали в козметиката, за почистване или наторяване – ефектът на съдържанието на стария чай е един от алтернативните и екологични методи в съвременния живот.

Повторно за чай
Вероятно много от вас са забелязали, че пакетираният чай е доста силен и понякога малкото пакетче е достатъчно за голямо количество вода или за две чаени чаши. Можете да използвате пакетчето още веднъж или да направите концентриран чай за неколкократна употреба през деня.
Не са малко тези от нас, който комбинират старо и ново пакетче. Така чаят е силен и с наситен вкус. Вторичното използване важи само за черен и зелен чай, но не и за белия. Той се приготвя от много крехки и млади листенца и няма същия аромат.

За ароматизиране на варива и макарони
Не може да бъде, ще се усмихнат скептично мнозина, но е истина. Чаят се използва и като подобряване на вкуса, и като оцветител на ориз и макаронени изделия. Само се иска смелост да се експериментира. Нека водата да заври и да се оцвети от чая.
За варен ориз подхожда аромат от жасминов чай, може да опитате и с лайка.
За макаронените изделия се препоръчва зеленият, а за другите варива пробвайте с билков или ароматизиран чай. Всичко е въпрос на лично предпочитание.

Тор в градината
Можем да използваме старите пакетчета по три начина. Сваряваме ги и, когато водата изстине, поливаме около растенията. Смята се, че това е алтернативно третиране срещу гъбични болести. Съберете повечко пакетчета и наторете градината. Казват, че това държало далеч мишките. Или защо не да ги сложим направо в компоста за обогатяване на почвата.

За почистване на тъкани и премахване на лош мирис
Изсипете съдържанието на употребяваното пакетче върху хартия и го оставете да изсъхне. Използвайте праха за изтъркване на стари петна по килима и за освежаване.
Лошата миризма, идваща от кофата за хранителни отпадъци, котешката тоалетна или хладилника намалява, ако сложим използваните пакетчета там.

Дезодорант за въздуха
Всеки знае как изглежда чаеното пакетче – завършва с конец, който дава възможност да се закачи където поискаме: в тоалетната, в стаята или в колата. Капнете малко от любимия ви парфюм и закачете там, където искате да ухае на хубаво. Евтино и просто средство за освежаване на въздуха. Освен това пакетчето има и свойството на абсорбира лошите миризми.

За борба срещу мишките
Тези гризачи, дето могат да се появят навсякъде – от мазето до тавана, ненавиждат аромата на чай. Пакетчета от използван ментов чай са отлични за тази работа, както и като ароматизaтори.

Мазни съдове
Мръсните съдове не са лесни за измиване, особено ако по тях има много полепнала мазнина. Когато ги накисвате в гореща вода, сложете пакетчетата там и оставете съдовете за час-два. Ще ви бъде много по-лесно и приятно да ги измиете после.

Да изтъркаме ръцете си
Дребните листеца от чая са прекрасно средство да почистим ръцете си, най-вече след като сме белили лук или чесън. Те премахват не само миризмата, но и мъртвия слой на кожата, правят я мека и гладка. Разтъркайте съдържането на пакетчето между дланите и пръстите си и ще се убедите в това.

Вана за тялото и краката
Водата, в която има чай, помага на кожата на ходилата да стане мека и по този начин улеснява изтъркването на мазоли. Пакетчетата от лайка или жасмин ароматизират водата във ваната и са прекрасен антиоксидант за гладка и свежа кожа, както и за ободряване на цялото тяло.

В козметиката
Уморени очи и торбички под очите, зачервяване на кожата от външни дразнители – замърсен въздух, възпаления от кожни инфекции, се повлияват положително, ако наложим изстудено пакетче на мястото.

За оцветяване на хартия
Виждали сте как изглежда стара хартия – има леко жълт оттенък, на някои места до кафяв. Със старите чаени пакетчета оцветете бялата хартия и я превърнете в нещо подобно на пергамент. Това е решение за нестандартни и различни покани за тържества, семейни и приятелски събирания. Всеки би се зарадвал да получи такава интересна покана.

Старият чай се използва още за изтъркване и почистване на прозорци. Ако пакетчетата се сварят повторно във вода, с нея може да изплакнете косата си.

Препоръчва се старите пакетчета да се съхраняват влажни в малък съд с вода в хладилника. Но трябва да се внимава да не стоят прекалено дълго там, започват да понамирисват.