Старата Нова година – още един начин да започнем на чисто

Старата Нова година - още един начин да започнем на чисто

Знаете ли, че освен общоприетата Нова година, в някои страни по света празнуват още една – Старата Нова година?
Историята на този празник в Русия датира от 1918 г., когато в страната е направен преходът от юлианския към григорианския календар.

Това събитие може да се приеме за втори опит да се започне годината на чисто. Грешките, които може би сте допуснали от 1 януари, могат да се поправят, да се посочат нови чели и да се пристъпи към изпълняването на ангажиментите, които сме си поставили.

За да влезе късметът в дома ви, е важно правилно да се подготвите за празника:
Да приготвите празнична трапеза;
Да помислите какви подаръци да подарите на близките;
Да си купите нова дрешка;
Да се заредите с позитивно настроение;
Да украсите дома и елхата с няколко нови играчки;
Да подредите дома, за да посрещнете гостите.
В Русия православната църква отбелязва на този ден паметта на Свети Василий, затова хората отиват в храма да се помолят на висшите сили за благополучие и успех в новите си дела. В народната традиция Васильовден има особено значение. За да има богат урожай през настъпилата година, младото поколение разсипва в дома семена от овес, пшеница и други култури. Стопанките грижливо замитат зърното и го запазват до момента, когато трябва да ги посеят.

Прието е за Старата Нова година да се вари каша. Ако тя стане вкусна, то настъпилата година ще бъде сита и благополучна за семейството.
В навечерието на празника девойките гадаят какъв ще бъде женихът им.
Празникът по изпращането на Старата година трябва да стане ярко и запомнящо се събитие. Той се прави в кръга на скъпи на сърцето хора. Приготвят се и празнични вареники с изненади.

След разпадането на Съветския съюз, освен в Русия, Старата Нова година се отбелязва в част от бившите съветски републики – Беларус, Украйна, Грузия, Молдова, Армения, Казахстан, Киргистан, както и в Азербайджан и Узбекистан. Отбелязват празника и православните граждани на Прибалтийските републики.

Традицията да се посреща Старата Нова година е съхранена в Сърбия и Черна гора. Сърбите наричат празника Сръбска нова година. Отбелязва се и в Македония.

В Швейцария – по юлианския календар това е деня на Свети Силвестър, на немски Alter Silvester), затова се отбелязва в някои немскоезични кантони на Швейцария. За разлика от Русия, това са следи от народното неприемане на прехода към григорианския календар.

В Алжир, Мароко и Тунис – берберите традиционно отбелязват новата година по така наречения бербенски календар, който не е нещо друго, а юлианския календар с някои разлики.

В Япония – японската Стара Нова година е празникът риссюн, началото на пролетта. Това е и началото на китайския селскостопански календар.