Спрете да мислите за 11 неща и ставате щастливи

Спрете да мислите за 11 неща и ставате щастливи

Психолозите са единодушни, че да си блъскаш главата в стената с постоянни мисли за различни проблеми, е нездравословно и единственото, което се постига, е трудният живот. Американският предприемач Лари Ким например е убеден, че има 11 неща в живота, които човек не е в състояние да измени, но ако престане да мисли за тях, животът му ще стане далеч по приятен и продуктивен. Щастието, от своя страна, много по-близо. За какво иде реч?

Не може да не зависим от никого

Нашият живот е свързан с много хора и човек не е в състояние да направи нищо срещу този факт. Може да опиташ да промениш правилата на играта и своите морални принципи, да смениш религията или да станеш атеист, да престанеш да работиш за някого. Но каквото и да сторите, винаги ще има хора, от които сте пряко или непряко зависими. Просто спрете да мислите за това.

Не можем да живеем вечно

Животът на мнозина от нас е труден и напрегнат. Става така, че винаги сме готови за работа по всяко време на деня и нощта, забравяме за уикендите и празничните почивни дни. Но дори в най-напрегнатите периоди не трябва да забравяме за себе си, за това, че е трябва да се храним нормално, да спим достатъчно, да имаме занимания извън работата, от време навреме да се обръщаме към лекар, за да се грижим за здравето си. Трябва да помним, че не сме вечни на този свят и затова е важно да бъдем в добро здраве и кондиция, за да се наслаждаваме напълно на живота.

Не можем да угодим на всички

Опитът да се харесаме на всички и за всичко е неблагодарна работа. И съсипваща. Помнете, че винаги ще има някой, който ще остане недоволен от нашата работа, от външността ни, от усмивката ни, от думите.

Не можем да бъдем най-добри от всички и във всичко

Винаги ще се намери някой с по-голям дом от нашия, с по-интересна работа, с по-скъп и по-хубав автомобил. Не може да сме номер 1 навсякъде. Престанете да искате да сте най-добри във всичко. Животът не е съревнование.

Ядът е безполезен

Когато се ядосате на някого, създавате болка преди всичко на себе си. Обидите от негова страна са в главата ви, а онзи, който ви е оскърбил, просто не се трогва. Дори да не искате да общувате с такъв човек, простете му. Така ще се избавите от негативните мисли и ще продължите да живеете по-спокойно.

Не можете да контролирате мислите на другите

Може да се опитвате с всички сили да накарате някого да мисли като вас: да викате, да убеждавате, да молите, но не можете да измените мнението на другите хора. Вие не сте в състояние да заставите човека да обича, да прости, да се изпълни с уважение към нещо и към някого.

Миналото не се връща

Да се мисли за грешките от миналото, е напълно безполезно. Безкрайните мисли от рода на «ако бях…» или «ако не бях…» само тровят настоящето. Направете си изводи и просто карайте напред.

Не можете да промените света

Вдъхновяващите изказвания от сорта на това, че един човек може да промени света, са напълно несъстоятелни. Има неща, които не са ни подвластни. Вие обаче можете да подобрите света около себе си. Добре е всеки ден да правите нещо малко добро за близките си и за дома си, за града си, отколкото да мечтаете за глобални промени и нищо да не постигате.

Вашият произход не зависи от вас

Мястото, където сте се родили, вашето семейство и годината на раждане са факти, които не зависят от вас и не се променят, независимо от това дали ви харесват, или не. Глупаво е да преживявате заради тежко детство. По-добре насочете усилията си за това да изберете онзи жизнен път, за който мечтаете. Вие вземате решение каква професия да изберете, с кого да бъдете приятел и къде да живеете.

Личният живот не ни принадлежи напълно

В цифровия век, в който живеем, личната информация е достъпна всекиму. С това трябва да се примирим и по възможност да живеем без «скелети в гардероба».

Не може да върнем изгубеното

Може да наваксате изгубени инвестиции и да завържете нови приятелства. Това обаче не изменя факта, че някои неща се губят безвъзвратно. Това важи в пълна сила, когато става дума за отношенията. Новите отношения никога няма да повторят тези, които са били в миналото.