Спете с половинката си, пази от депресия

Спете с половинката си, пази от депресия

Мнозина психолози защитават мнението, че по начина, по който партньорът ви се държи по време на сън, може да се разбере доколко е привързан към вас. Известният писател Милан Кундера неслучайно казва: „Желанието да се спи с жени може да възниква постоянно, но на мъжа му се ще да заспива само с една…” За какво иде реч?

Ако мъжът не се отвръща от вас и не се обръща с лице към стената, а напротив, по време на сън ви прегръща, това означава, че подсъзнателно той се опитва да ви защити. Подобна проява на загриженост обикновено възниква в момент, когато партньорът действително е влюбен силно и е готов да поеме отговорност заради вас, дори все още да не го е признал в реалния живот.

Битува мнението, че след интимна близост мъжете заспиват по-бързо от представителките на нежния пол. Статистиката обаче говори за обратното. Жените се потапят в сън преди възлюбения си, който обикновено изчаква специално неговата половинка да заспи, за да се убеди, че е в безопасност и нищо не я застрашава. Тук трябва да уточним, че източниците на това вярване се крият в дълбока древност, когато мъжът е
изчаквал жената да заспи, за да се убеди, че от нея няма да се възползват евентуални съперници.

Учените са доказали, че двойките, които спят заедно, в повечето случаи се събуждат в отлично настроение. Доказано е, че прегръщайки ви подсъзнателно по време на сън, мъжът получава удоволствие от вашия аромат, от топлината и тактилното съприкосновение с нежната ви кожа. С това се обяснява и традицията мъжът да се прогонва от семейното ложе като наказание за нанесена обида. Така жената не само физически го лишава от топлината и уюта, но и емоционално къса връзката между нея и партньора, който започва да страда от това, че не получава достатъчно количество обичайни приятни емоции по време на сън.

Учените твърдят, че има още един безусловен мотив за необходимостта нощта да се провежда в едно легло с любимия. А именно – съвместният сън намалява значително риска от развитие на депресия. Това е свързано с факта, че, нощувайки сам, човек започва по-често да се обръща от една страна на друга, като по този начин увеличава циркулацията на кръвта и повишава нивото на кортизола – хормона, който отговаря за стреса.

В заключение: съвместният сън стимулира изработката на хормона окситоцин, който способства за понижаване на кръвното налягане. Той помага и на организма да се бори с умората и стреса.