СПА-туризмът е връщане към изворите. В буквалния смисъл

СПА-туризмът е връщане към изворите. В буквалния смисълMодерното в последните години название СПА понякога нагарча от употреба. То се произнася едва ли не с благоговение от поклонниците на красотата и здравето: „Бях на СПА-курорт; отседнах в чудесен СПА-хотел; откак прочетох, каквото трябваше, ползвам само СПА-козметика; направих си комплекс процедури в СПА-клиника”.
Далеч не всички обаче знаят какво се крие зад това съкращение или име. Преди да стигнем до обясненията, нека ви разкажа една история. Истинска, писал я е историкът Йордан (или Йорданис), византийски автор от 6 век.

Отнася се за създаването на един римски град близо до Варна, по-скоро – до Девня, Варненско. Ето какво говорят хрониките. „Този град е построен от император Траян по следния повод: прислужницата на сестра му Марция (или Марциана) се изкъпала в реката, чиито води се отличават с необикновена прозрачност и вкус и която извира в самия град под името Потам. Когато прислужницата поискала да гребне вода, без да иска изпуснала златния съд в дълбокото на извора. Неочаквано след малко той изплувал обратно. Необичайно било както че празният съд потъва във водата, така и че вълните го изтласкват отново на повърхността. Император Траян бил много изненадан и повярвал, че в този извор живеят някакви божества. Затова, когато поставил основите на града, той го нарекъл на името на сестра си – Марцианополис. Този град имал своите времена на подем, на благоденствие и на разруха, преживял победи и поражения, но забележете – векове по-късно от него е останала само легендата. А тя разказва, че водата на Марцианополските извори е вълшебна и лековита.

Ето, за такава вода говорят и специалистите, когато споменават ползата от СПА-процедурите, или казано по-ясно – от лечението с минерална или морска вода. Има различни версии за произхода на понятието.
Според историческата това е абревиатура от латинското \“Sanus per Aquam\“, или \“Sаnitas pro Aqua\“, което в превод от латински означава „здраве с помощта на водата”. Както вече стана дума, римляните изключително високо ценяли термалните източници и топлите вани.
Географската версия ще ни отведе до малкото белгийско градче Спа, където се намира прочут балнеокурорт.
Има и трета, напълно в сферата на руските фантазии, че всичко започва от тях. Казват, че Петър І, когато пътешествал по Европа, опитал изключително чиста минерална вода, която му била поднесена в кана. „Спасибо!” – вежливо благодарил царят. Продължението е ясно – от царското спасибо изворът получил същото име, което впоследствие се превърнало в „Спа”.

Днешното разбиране за СПА е много по-широко. Под понятието се разбира оздравителен комплекс от процедури с използването на всякаква вода – минерална, морска, снежна, както и морски водорасли, соли, лечебна кал и лечебни растения. Вариантите са много, важното е всеки да намери този, който ще му достави удоволствие и ще бъде полезен за здравето.

Снимка: Алекс Иванов