Солените пещери – универсално средство за здраве и красота

Солените пещери – универсално средство за здраве и красотаСолените пещери са универсално средство за здраве и красота. Вярно е, че основната група заболявания, за които се препоръчва този метод, са болестите на дихателните пътища. Въпреки това обаче халотерапията (лечението със сол) притежава широк спектър от действия: тя може да се използва като способ за релаксация, ефективна е срещу заболяванията на кожата и алергията.

Микроклиматът в халокамерата притежава колосално комплексно въздействие върху целия организъм на човека. Това е един от най-активните немедикаментозни методи на лечение. Той се базира на активирането на собствените защитни сили на организма под влиянието на сухия аерозол на натриевия хлорид.

Както е известно, първопричина за повечето заболявания се явява разстройството на нервната система на фона на въздействието на стреса. Затова стабилизацията на състоянието на нервната и вегетативната система не е по-малко важна, отколкото бактерицидния ефект. Ако човек е превъзбуден, неуравновесен, чувства се не в свои води, качеството му на живот е занижено. Тук на помощ идва хало-спа процедурата, която решава много проблеми. Повишава имунитета, укрепва нервната система, нормализира съня, подобрява състоянието на кожата.

Ако много се преуморявате на работа, сеансите на халотерапията ще ви въздействат тонизиращо, ще ви помогнат да преборите депресията и умората. В комплекса процедури влизат бавна релаксираща музика, шум на морски прибой, звуци от гората. По време на сеанса пациентите се отпускат в комфортни шезлонги, светлината в помещението е приглушена. Благодарение на това депресиите отшумяват, фобиите също, повишава се работоспособността, преодолява се състоянието на постоянна хроническа умора. С две думи – целта на процедурите е да се коригира вашето настроение и вътрешното ви емоционално състояние.

Хората, попаднали за първи път на халотерапия, откриват уникалната способност на тези процедури за обеззаразяване. На този принцип се базира способността на халокамерата да лекува алергични и кожни заболявания. Посещението на халокамерата е препоръчително при атопичен дерматит, алергичен дерматит, екземи, псориазис, акне. Пребиваването в халокамерата оказва пречистващо въздействие на кожата, възстановява системата на кожното покритие, подобрява микроциркулацията на кръвта в повърхностните слоеве на епидермиса. Халотерапията на практика се препоръчва за всички разпространени кожни заболявания.
„Ефектът на въздействие на халотерапията върху имунната, ендокринната и сърдечно-съдовата система и след оперативните състояния се обяснява с това, че цялата функционална система на организма се пренастройва, за да се адаптира към особеностите на микроклимата на халокамерата“, казва докторът на медицинските науки проф. Неумывакин.

Процедурите в халокамерата оказват пречистващо въздействие, възстановяват микрофлората на кожата, подобряват микроциркулацията, засилват кислородния обмен, възстановяват pH,повишават степента на еластичност. Соленият аерозол е ефективен още при лечение на целулит, той стимулира растежа на косата. Използването при специален режим на неговата концентрация дава възможност за прилагане на халотерапията в областта на дерматокозметиката: много жени отбелязват значимия козметичен ефект от въздействието му върху кожата. Той има антистресов и стимулиращ ефект. Пребиваването в халокамерата оказва положително пречистващо въздействие върху достъпните участъци на кожното покритие дори у хора, които нямат явни кожни патологии.

С халотерапия могат да се заемат всички, в това число деца на 2 години, бременни, възрастни хора. Сеансите се понасят леко, без странични ефекти. За здраве те се прилагат от 1 до 3 пъти годишно, по 10 – 20 процедури с продължителност 20 – 60 минути всяка.

Цялостната атмосфера в халоцентъра предполага към отдих и отпускане. Солените сталактити, мекото осветление, необичаният релеф на стените, спокойната музика, това е обичайният сеанс. Който е достатъчен за разрушаването на много болестотворни процеси в организма.
Снимка: източник