Смокинята – този древен плод е и вкусно лекарство

Смокинята – този древен плод е и вкусно лекарство Смокинята – плодът на Адам и Ева, на библейските герои, е изключително полезен и вкусен, хранителен и лесно усвоим. От него могат да се приготвят едни от най-приятните лекарства. Предложенията, които ще откриете по-долу, са на един варненец кореняк, който уважаваше даровете на природата и искаше да сподели своя богат опит в общуването си с тях с всички.

Сиропът от смокиня е подходящ за лечение на хронична кашлица и много белодробни заболявания. Необходими са 8 плода, които се нарязват ситно и се заливат с 250 г вода. Вари се в продължение на 20 минути. След това плодовете се изваждат, а в отварата се прибавя толкова вода, колкото е имало в началото на варенето. Изсипва се вътре чаша кафява захар и се вари, като се разбърква леко до разтопяването на захарта. Прибавя се 1 лъжичка смлян джнджифил и сокът на половин лимон. Получената смес се разбърква и се прелива в чиста съд. Възрастните трябва да приемат по 3 – 4 чаени лъжички дневно, а децата – по 1 – 2.

Каша от пресен и сушен плод може да се използва за бързо зарастване на изгаряния.

От пресни смокинови листа се приготвят кремове против кожни обриви.

С пресен сок от листата могат да се заличат брадавици.

Сушените смокини са подходящи за приготвянето на слабително лекарство. Нарежете на ситно 100 г смокини и ги смесете с 100 г стафиди, 1 чаена лъжичка джиндифил или половин чаена лъжичка смляно индийско орехче. От получената смес направете пръчица и я нарежете на кръгчета, дебели около 1 сантиметър. „Лекарството“ трябва да се съхранява в плътно затворен буркан или кутия. Яде се по едно-две на ден.