Смехът предразполага към по-откровено общуване

Смехът предразполага към по-откровено общуванеАко искате някой да бъде откровен с вас и да сподели съкровени мисли, има един относително лесен начин – накарайте го да се разсмее. Обменът на шеги повишава желанието на хората да споделят и нещо повече, а учените смятат, че това става несъзнателно. Това са резултати от изследване, проведено от Лондонския университетски колеж и оповестено в Science Daily.

По време на експеримента експертите събрали 112 студенти от Оксфордския университет и ги разделили на групи по четирима. Студентите не се познавали помежду си. На всички предложили да погледат 10-минутно видео, по време на което не трябвало да разговарят помежду си. Клипчетата за различните групи се различавали по качество, количество и продължителност на смешните епизоди в тях.

Сред сюжетите имало видео на английския стендъп комик Майкъл Макинтайър, ръководство за голф и част от сериите „Джунглата” от документалния филм на BBC „Планетата Земя”. После учените анализирали емоционалното състояние на студентите. Всеки от тях получил задание да напише на друг участник от групата съобщение с цел да го опознае по-добре.

Студентите, които много се смели заедно, споделяли по-лична информация от участниците в другите групи. Според изследователите, това не става просто заради положителния общ опит, но и благодарение на физиологията на смеха – излъчването на хормона на радостта. По този начин резултатите от изследването потвърждават идеята, че смехът стимулира хората да се разкриват пред непознати.

Известно е, че човешкият смях не е само физиологическа реакция на нещо забавно и весело, но и начин на социално общуване. Обикновено се смеят хората, които принадлежат към един и същи кръг с околните или имат по-висок социален статус. Човекът (заедно с приматите) е наследил способността да се смее от общ прародител, живял преди 10-16 милиона години.