Смехът ни прави по-умни

Смехът ни прави по-умни

Пословицата „Смехът е здраве” е позната на всеки. Това обаче съвсем не е единствената причина да се усмихваме по-често, твърдят психолози, опирайки се на научни факти и дългогодишни наблюдения. Според тях смехът удължава живота и се явява първи признак за интелект и добро самочувствие. По темата разсъждава руският психолог Мариам Степанян, която посочва 5 основателни причини да се смеем.

Смехът ни прави по-умни

Смехът не само повдига настроението, но и изостря вниманието, подобрява мотивацията и паметта. Сътрудници от Станфордския университет са обнародвали резултатите от експеримент, участниците в който наблюдавали комикси. Оказва се, че рисунките, предизвикващи у аудиторията кикот, активират лимбичната система, отговаряща за способността да се усвоява новата информация. За това спомага допаминът, известен като хормон на радостта. Той поддържа стремежа за преодоляване на препятствията по пътя към заветната цел и зарежда с енергия, необходима за нови върхове.

Смехът помага в любовта

Интелектът е един от най-важните параметри, според които избираме партньора си в живота. Умните мъже по правило заработват повече и рядко се поддават на съблазни. Но не носете на всяка среща с нов познат списание с тестове за IQ проверка.

Оценявайки своя избраник, далеч по-лесно е да се ориентирате по неговото чувство за хумор. Макар някои от водещите световни психолози да твърдят, че мъжете харесват дами, които се смеят над техните шеги, всъщност нещата стоят обратно. Жената лесно може да провери капацитета на своя избраник, просто като пусне няколко закачливи шегички и види реакцията или просто разкаже любопитен виц. Остава само да се наблюдава каква ще е мъжката реакция.

Смехът развива творческото мислене

Представете си, че трябва да пишете доклад за явяване на конференция или статия за списание. Музата обаче е отлетяла някъде и писането така и така не потръгва – нито вечерта, нито сутринта на свежа глава. Имате един шанс да извикате «Еврика»: просто си пуснете в Youtube няколко клипчета със забавни животни или разгледайте в нета смешни картинки.

Каруна Субраманям от Северо-Западния университет на САЩ изяснява: участниците в експеримента, които са се посмели над някаква интересна комедия или са слушали вицове, значително по-добре решавали креативните задачи в сравнение с онези, които са гледали филм на ужасите или са слушали лекция по физика, примерно.

Науката е доказала, че творческите пориви са резултат от активността на мозъка в поясната кора. По време на веселие тя много бързо се възбужда , което означава, че работи по-ефективно. Освен това смехът отслабва властта на стереотипите и шаблоните в мисленето и дава възможност да открием неочаквани връзки между явленията.

Смехът заразява с веселие и околните

Доброто настроение е заразно, това също е доказано. Достатъчно е някой да започне да хихика и край него веднага се чува смях от околните. Учените постояно се опитват да обяснят това явление и вадят хипотеза след хипотеза. Докторът по психология Райан Гадзола например предполага, че работата е в особената категория неврони в нашия мозък.

Те се наричат огледални и заради тях ние отговаряме с усмивка на усмивката. Невроните създават своеобразен «смехометър» и той сработва, когато ние се оказваме редом до веселяци. Навярно за това, когато сме сами, ние се смеем 30 пъти по-рядко, отколкото когато сме в компания.

Смехът обединява

Ако искате да стопите ледовете в сърцето на събеседника си, разсмейте го, съветват психолози. Изследване на професор Робърт Провайн от университета в Мериленд, САЩ, сочи, че в 80 на сто от случаите смехът въобще не е свързан с някакви остроумни изказвания. Най-често ние се радваме в отговор на банални коментари от рода на „Колко добре говориш английски, сякаш си расъл в Оксфорд…”. Стимул за положителните емоции е искреното внимание към някого. И умението да подхвърляш закачливи шеги – с намигване, не със злоба.