Скулптор построи храм в памет на Северна Ирландия

Скулптор построи храм в памет на Северна ИрландияАмериканският скулптор Дейвид Бест направи 22-метров дървен храм в памет на жертвите от въоръжените сблъсъци в Северна Ирландия. Творението е издигнато в природния парк Коръди роуд в предградието на малкия ирландски град Лондондери. Реализацията на грандиозния проект е е отнела 2 години.
Забележително е, че в строителството на храма са участвали католици и протестанти, което според Бест е символ на „примирение” между страните-участници в етнополитическата война. Всички желаещи могат да оставят в храма своите послания или подаръци в памет на загинали роднини и близки хора.

Конфликтът в Северна Ирландия продължава повече от 30 години. По време на въоръжения сблъсък между Ирландската републиканска армия и британските сили за сигурност загиват над 3 500 души и хиляди са ранени. През 1998 г. лидерите успяват да подпишат Белфасткото споразумeние, но примирието е чисто формално и до днес конфликтът продължава да е една тлееща рана.

При залез на 21 март храмът на Бест ще бъде предаден на огъня. Важно е да се отбележи, че паленето на огньове традиционно е източник на разногласия сред жителите на Лондондери. Всяка година по този начин тук се отбелязва победата на крал Вилхелм Орански над католическия крал Яков в битката на река Бойн през 1690 г.

Дейвид Бест решава да обърне старинната традиция наопаки – да създаде произведение на изкуството заедно с католици и протестанти, а после да го изгори като символ на мира.

Самият Дейвид Бест не нарича себе си скулптор, а junk artist (творец от отпадъци). Отначало той прави своите фанстастични храмове от шперплатовите отпадъци на фабрика за играчки. По-късно става известен с оригиналните конструкции, кито прави по поръчка за ежегодния фестивал „Burning Man” в щата Невада, САЩ. В момента той продължава да работи над създаването на 8 храма за този фестивал, който ще се проведе през август 2015 г. Символът на този фестивал е огромна дървена статуя на човек, която традиционно се изгаря в събота след залез слънце.
Снимки: БГНЕС