Скандинавският интериорен стил – дискретност, баланс и пространство

Скандинавският интериорен стил - дискретност, баланс и пространствоСкандинавският стил все повече се налага като отделно направление в съвременния интериор, нарича се често Nordic light. Той се отличава от останалите школи в обзавеждането, разпознава се лесно заради някои характерни черти като изчистеност и дискретност, свобода, светли тонове, липса на големи мебели, простота, практичност и комфортност. И не на последно място – прецизност в малките детайли
У нас този стил може да се постигне с лекота, достатъчно е да се разходим в ИКЕА и да видим решенията, които дизайнерите ни предлагат.

Минимализъм и ненатрапващ се финес
Големите корпусни мебели не са на почит в северния стил, а обзавеждането е изчистено до педантизъм. Идеята е много проста: да се даде път на светлината и слънцето да влязат в стаите, да се избегне претрупването и така да се открои функционалността на мебелите. В основата на философията на скандинавския стил е колкото се може повече въздух, трябва да се диша свободно, очите да не се натоварват с крещящи цветове.

Бялото и памучните тъкани доминират
Основните цветове са нюансите на бялото, играе се с всички оттенъци само на светлите бои и тонове. В бяло са стените, таванът, мебелите, завивките, пердетата, дървеното стълбище. И, повярвайте, не се получава никакво сливане, напротив, всеки детайл се забелязва и откроява.
Белият цвят е ахроматичен и се съчетава елегантно с черно и сиво.

Материалът на тъканите е естествен, основно се предпочита чистият памук – лесно се поддържа, пере се и е приятен за тялото. Завивките, килимите, спалното бельо са също бели, като е възможно да се използват ярки и крещящи възглавници, за да се постигне контраст, който е невероятно красив.
Представете си спалня в бяло, а покривката на едри рози или в пролетно зелено. Свежо е!

Естествено дърво и сребърни елементи
Мебелите са често съчетание от естествено и боядисано дърво. Това се отнася най-вече за кухненските шкафове и мебелите в трапезарията. Силна е тенденцията да се съчетава масичка или шкаф от 60-те години на миналия век на фона на бялата всекидневна. Посребрени прибори, рамки или старинни кантари, фруктиери си намират прекрасно място върху открити плоскости или плотове в кухнята.

И камината е в бяло
Около камината се върти всичко – тя заема централно място не само в скандинавския стил, но е и част от чара на северната къща. Камината е душата на дома, тя винаги се намира във всекидневната, там, където се събират хората за разговор вечер, където се гледа телевизия или се пие чаша кафе с приятели. Високата антична камина, която стига до тавана, е емблемата на скандинавския стил. Тя се среща в стари здания и къщи, които са ремонтирани по най-съвременен стандарт. Изградена лесно – намира се в ъгъла на стаята, вътрешно е направена като широк комин, а от външната страна е покрита с плочки. Камината, зидана преди стотина години, никога не се маха, дори и да не функционира днес.

Никой не се крие зад пердета
Ето още една особеност на този изискан стил: няма тежки и тъмни пердета, щорите се пускат само през лятото, когато са белите нощи и на тъмнината са дадени не повече от час-два. Пердетата са само като фон от двете страни на прозореца, обикновено са светли или съобразени с годишното време. През зимните месеци до Нова година са в червен цвят. На перваза задължително има красива лампичка. Смята се, че традицията е останала от древни времена, когато в дългите зимни нощи са горели свещници или газени лампи. Светлината напомняла, че те чакат да си дойдеш вечер вкъщи.

Скандинавският интериорен стил не е само симетрия в пространството, изчистеност до съвършенство или използване на бялото до фанатична влюбеност.
Това е стил на живот, откриване на простотата във формите и философия на съществуването.