Шипката – разковниче за младост и красота

Шипката – разковниче за младост и красота

Едва ли има някой, който като дете да не е опитвал от шипковия чай на баба. От стари времена се е смятало, че този див плод е удивително полезен за организма и за съхраняване на младостта на кожата.
Според легендите именно шипкови храсти са красили градината на древногръцката богиня Афродита и на тези чудовити плодове тя дължала неповторимата си красота.

Зрелите плодове на храста дива роза са същински склад на полезни вещества. Те съдържат много вода, протеини, въглехидрати, хранителни влакна, каротин, ефирни масла и органични киселини. Освен това плодовете са богати на много минерали, сред които калий, фосфор, желязо, мед, манган, хром, магнезий, натрий и калций. Не е бедна шипката и на витамини – отличава се с повишено съдържание на полезния витамин С (за сравнение: в шипката той се съдържа 40 пъти повече, отколкото в лимона), а така също витамините В1, В2, В6, К, Е и РР.
Благодарение на тези полезни витамини и минерали шипката е незаменима не само в домашната аптечка, но и в чайника – регулярната употреба на шипков чай не е просто удоволствие, но и залог за отлично здраве.

Шипката се използва като тонизиращо средство, укрепващо имунитета и общото състояние на организма. Тя отлично пречиства кръвоносната система, подобрява обмяната на веществата, отговаря за профилактиката на атеросклерозата и повишава съпротивителните сили на организма при инфекции. Лечебната отвара от шипки работи като диуретик и понижава кръвното налягане. За децата е препоръчително да пият отвара от шипки при чести кръвотечения от носа, тъй като плодът бързо укрепва стените на кръвоносните съдове.

За да действа шипката максимално ефективно, тя трябва да бъде обрана от храста преди първия замръз, тъй като дори минимално измръзване убива лекарствените й свойства. Затова и шипката се съхранява чрез изсушаване на плодовете, а не чрез замразяване. Изсушените шипки се съхраняват в закрити съдове, като така те запазват полезните си елементи в продължение на две години.
Свежият сок от шипка е полезен за нормалното функциониране на бъбреците, черния дроб, стомаха, и стомашно-чревния тракт – той отстранява шлаката и активизира обменните процеси.

Сокът или чаят от шипка помага за нощното главоболие. Шипката е и мощен антиоксидант и прекрасно утолява жаждата. В суров вид шипката е нискокалорийна (51 ккал на 100 гр), а в в сушения плод калорите са 5 пъти повече.
За лечебни цели активно се прилага и шипково масло, получено от сурови плодове. Лекарите го препоръчват за регенерация на увредена кожна тъкан и лигавица – то е съвършено безопасно и много полезно при порязвания, недълбоки рани, дерматози. Препоръчва се и за кърмещи майки – за овлажняване на гърдите.

Както и при повечето лечебни растения и у шипката има някои противопоказания. С плода не трябва да злоупотребяват хора, които страдат от запек. Категорично противопоказна е отварата от шипки за склонните към тромбофлебит.