Шаранът на Бялата дама

Шаранът на Бялата дама Като чуят шаран, повечето спазващи традицията домакини се сещат за пълнения шаран по Никулден. Ще ви предложа една друга рецепта от Южна Чехия, свързана с преданието за Бялата дама – пани Перхта, която се родила през 1429 г. в богатата фамилия Рожмберкови от град Чески-Крумлов. Казват, че тази рецепта е измислил един от готвачите на известния род, много преди Бялата дама наистина да се превърне в привидение. Но това е история, която можете да прочетете тук.
Да се върнем към чешкия кулинарен шедьовър.

Необходими продукти

Шаран – около 700-1000 г
Лимонов сок – 1 с. л.
Брашно – 3-4 с. л.
Слънчогледово олио – 4 с. л.
Пушени гърди – 80-100 г
Лук – 1 средна глава
Дафинов лист – 2 парченца
Чер пипер – 10-12 зрънца
Краве масло – 2 с. л.
Босилек (пресен или сух) или магданоз

Шаранът се почиства, нарязва се на парчета, измива се и се подсушава с кухненска хартия. Нарязва се на порции, които се посоляват, напръскват се с лимонов сок и се оставят за 1 час в хладилника.
Пушените гърди и лукът се нарязват на тънки резенчета.
Порциите шаран се овалват в брашното и се изпържват в олиото. Изваждат се в чиния.

В тиган се запържват леко пушените гърди и лукът, добавят се дафиновият лист и черният пипер. Добавят се парчетата шаран и 150 мл вряла вода. Ако нямате пресен босилек, поръсете парчетата риба със сухия (свежите листенца босилек се добавят накрая). Поставя се капакът на тигана и рибата се задушава около 15 минути на умерен огън. След това капакът се сваля и се изчаква водата почти да се изпари, тогава се добавя кравето масло. Когато то се разтопи, парчетата шаран се изваждат, поставят се в чиния и се поливат със соса от тигана, смесен с маслото. Покрай рибата се подреждат пушените гърди с лука. Блюдото може да се поръси със ситно нарязан босилек или магданоз.

Да ви е сладко!