Шампанското – напитката на дълголетието

Шампанското – напитката на дълголетието

Ако се проведе анкета с въпроса коя е напитката, подходяща за всеки празник, вероятно повечето отговори ще посочат на първо място шампанското. Малцина обаче знаят, че тази напитка е и много полезна за здравето. Поне до такъв извод са стигнали учените.

Макар бутилка шампанско да се явява неотменим атрибут за всяка празнична маса, не всички знаят, че газираното вино е една от най-ниско калоричните алкохолни напитки. В точност – чаша шампанско съдържа всичко на всичко 95 калории. За сравнение – чаша полусухо бяло или червено вино съдържа от 135 до 200 калории.

Ако говорим за това с какво е полезно шампанското, не трябва да забравяме, че тази напитка съдържа в състава си полифенол – мощен антиоксидант, който способства профилактиката на болестта на Алцхаймер и Паркинсон, а така също и други заболявания на мозъка. Като следствие – тези хора, които предпочитат тази напитка пред другите, по-малко страдат от проблеми с паметта и живеят по-дълго.

Нервното напрежение – смятат някои лекари, също може да бъде снето с чаша шампанско. Главното в случая е да не се надвишава дозата. Според специалистите за това организмът да получи от шампанското всички необходими и полезни вещества, са достатъчни една-две чаши.

И още. Винената киселина, която се съдържа в тази напитка, може да помогне на девойките с мазна кожа, той като шампанското притежава антибактериални свойства. По уверения на козметолози след седмичен курс по измиване с шампанско кожата става по-гладка и еластична. Напитката има и избелващ ефект.

Може да прозвучи странно, но умерена доза от тази напитка влияе отлично върху работата на сърцето. Това се дължи на факта, че шампанското активизира кръвообращението, разширява кръвоносните съдове и спомага за понижаване на кръвното налягане. Както и другите вина то се бори успешно с повишения холестерол. Затова не се учудвайте, ако ваши приятели, които не пропускат на вечеря чаша шампанско, ви уверяват, че в последно време почти не боледуват.

Феноменът е напълно обясним. Освен другите вещества, които съдържа, в шампанското има танин, който е способен да стимулира работата на имунната система.

Като следствие: хората, предпочитащи шампанско пред другите видове слабоалкохолни напитки, в по-малка степен са изложени на вирусни атаки.