Семейният уикенд е безценно време за фамилията

Семейният уикенд е безценно време за фамилиятаПочивните дни са очаквани от всички в семейството. Родителите искат да си починат, децата да отдъхнат от училище. Малко са тези от нас, които гледат на уикенда като два дни само за фамилията. А помислете само: два дни са голям неизползван ресурс за по-близки и топли отношение между членовете на семейството, повече разбирателство, развитие и най-вече за любов и красиви спомени както за децата, така и за нас, родителите. Вместо това все си намираме извинение – голямо пране, ремонт на канализацията, футболна среща, миене на прозорци или липса на пари.

Не трябва да се оправдаваме, че всичко струва пари. Има толкова разнообразни неща, които можем да направим заедно, без да натоварим семейния бюджет. Иска се фантазия, креативно мислене и участие на всички. Децата са неизчерпаем източник на идеи, те могат да подскажат невероятни решения за почивните дни.

Културната програма
Общините, културните и детските центрове, библиотеките и читалищата имат месечна или годишна програма за концерти, театрални постановки, спортни срещи, филми. Почти всички организатори представят информацията си на интернетни страници и не е трудно да се намери това, което ни интересува. Facebook и останалите социални медии са богати на групи и всички анонсират предстоящите събития. Запознайте се с програмите и репертоарните планове – комбинацията театър и ресторант е добро предложение за семеен уикенд.

Излет
България е богата със своите исторически и географски забележителности, а разстоянията, ако няма да прекосявате страната надлъж и нашир, са малки, особено сега, когато почти всяко семейство разполага с личен автомобил. Често набелязваме да посетим дадена забележителност, без да се подготвим и съберем предварителна информация. А това е възможност да увлечем в идеята цялото семейство. Информацията е лесно достъпна, разпределете въпросите между децата, нека прочетат за флората и фауната или за историческото събитие. Помогнете им и с допълнителни интересни факти.

Пикник
Рядко ще се намери дете, което да не подскочи от радост като разбере, че планирате семеен пикник. Менюто може да се обсъди от всички – дали ще направите сандвичи, или ще вземете скара за еднократна употреба, е въпрос на избор. Но представете си удоволствието на излезете заедно сред природата, да накладете огън или да запалите малкото преносимо барбекю, да седнете на одеялото на тревата и да замирише на печен салам, кебапчета или предварително мариновани шишчета. Подгответе и семейни игри или теми, които ще обсъдите на чист въздух.

Разходка
Зоопарк, лунапарк, разходка край езерото да нахраните птиците, излет до реката или до селската тепавица – възможностите са безброй. Използвайте времето да спортувате, да играете с децата, да обсъждате с тях теми, които ги вълнуват, да се обогатите взаимно. Сигурно ще научите нови непознати за вас неща от живота и мечтите на децата, ще имате време да поговорите с партньора си за успехи или проблеми в службата, да планирате лятната отпуска, семейно тържество или приятелско събиране.

Време за разговори и за човешко общуване – нима има неща по-важно от това.

При баба и дядо
Всички имаме роднини, които ни чакат, за да ни отворят вратата. Уикенд при баба и дядо е чудесна възможност за среща на поколенията, а и не трябва да чакаме само празнични дни или поводи, за да отидем на село или в малкия град. За семейството ви това е прекрасна възможност да избягате от шума и напрежението през работната седмица, да се отпуснете в непретенциозна обстановка. Палачинки, приготвени с току-що снесени яйца, или сега, както се е запролетило, да наберем заедно коприва.
Назад към природата, обикновения живот и най-обичните хора – това е наистина уикенд, зареждащ със сили и енергия.

Планина или море
Отдавна мина времето и модата на дългите отпуски в планината или на морския бряг. За тези семейства, които живеят не толкова далеч от планината или морето, два дни миниотпуска не са за пропускане. Достатъчно е да тръгнем по-раничко сутринта и само след броени часове можем да караме ски, ако е зимен сезон, или вече да се плискаме в морската вода. Има голям избор на хотели и квартири, които са по вкуса или отговарят на финансите ни. А ако това е проблем, може би един интензивен ден е достатъчен, а надвечер да поемем обратно към дома.

На палатка в градината
За мнозина детството е свързано с този особен вид почивни дни, когато разпъвахме палатката направо на двора. Палехме огън и печахме картофи в жарта. Нашите деца също мечтаят за такова преживяване. Дори и да нямате възможност за импровизиран палатъчен лагер, не е толкова трудно да се направи огън, да се седне около него и да се поговори.

Още идеи
Семейни игри, федербал, плуване, катерене по наклонен терен, садене на цветя в градината, малки ремонти вкъщи, почистване и подреждане на стаите, да направим люлка в градината, да си организираме маскарадна вечер, да погледаме небето и да поговорим за разположението на звездите и планетите, да събираме гъби в гората или билки в полето, на колопоход заедно с мама и татко…
Можем да направим дълъг списък от предложения.
Най-важното е сами да открием и изберем това, което е интересно за нашето семейство.
Снимка: БГНЕС