Second-hand и интернетните обяви предлагат богатства за дома

Second-hand и интернетните обяви предлагат богатства за домаМагазините за втора употреба (second-hand) преживяха наистина голямо развитие през последните години. От възможност да се купи евтина или различна маркова дрешка, до място за избор за колекционери и ценители на стари мебели, битови предмети, плочи и книги.
Сайтовете за продажба в интернетното пространство, както и подобните групи в социалните мрежи се превърнаха също в платформа за намиране на интересни предмети.

Какво можем да намерим и как да освежим домашния интериор?

Мебели от началото на миналия век
Много от старите домове и апартаменти минават в ръцете на наследниците. Те нямат достатъчно време за почистването и освежаването на жилищата и се опитват да се освободят бързо от мебели, полилеи и всякакви предмети. Особено се търсят рисувани мебели, които са типични за средата на ХХ век, столове и маси с интересен дизайн, полилеи и скринове с патина, на които им трябва само малко освежаване.
Ако открием предмет, който наистина е старинен, е важно да се консултираме със специалист. Не винаги да се сложи една нова боичка на бабината ракла е добро решение.
Някои от мебелите са поръчвани при майстори или са внасяни от чужбина. Особено това е било типично за по-заможните семейства, които са разполагали с финанси за покупката на качествени стоки.

Лампи и полилеи
Особено ценни са осветителните тела от 60-те години, тъй като ретрото е отново на мода, а този период се характеризира с високо качество на продукцията. В магазините за втора употреба има голям избор и на настолни лампички, интересни комбинации, носещи отпечатъка и атмосферата на романтика и домашен уют.

Покривки и губери
Понякога е за учудване какви губери, китеници, килими и всички ръчно изработени и тъкани на станове, които вече ги няма, могат да бъдат открити сред купчините в магазините. Някои миришат на нафталин, в други ще намерим изсушени билки за защита от молци или мащерка и лавандула за аромат.
Прели вълна бабите, боядисвали с природни бои и тъкали, вярвайки, че ще оставят спомен на внуците. Намерите ли нещо красиво, не се колебайте да го купите. Наистина ще създадете топла обстановка в дома си. Както и плетените на една кукичка покривки. Те стоят красиво върху маса със съвременен дизайн.

Книги и плочи
За книгите, особено за класическата литература, дори няма и място за съмнение по отношение на качеството на преводите, които се правеха преди години. Една част от детската литература не е издавана след 1989 г. Много малко романи на световноизвестни писатели и поети намериха място в приоритетните списъци на издателските къщи.
Спомняте си големите поредици, които събирахме с години, чакахме на опашки, търсихме връзки и приятели, за да си ги имаме в библиотеката. Тези книги, в които е скрита мъдростта на човечеството, могат също да се купят за едно-две левчета.
За колекционерите на музика има също голямо предлагане – плочи на наши изпълнители и състави с парчета, които не се предлагат за слушане никъде в интернет.

Сервизи и гоблени
Напълно запазени и страхотно декорирани стъклени, порцеланови, с нежни цветове, удобни за хващане и поднасяне, естетично направени сервизи – и те са сред търсените на пазара. Могат да се използват в оформянето на лятната кухня на двора, част са от интериора на така наречените изнесени, външни стаи или пространства в градината.
Гоблените пък могат да послужат за подаръци на приятели или да промените стила си в дома.
Ръчната работа е ценена днес, тя е на почит.

Не спирайте да търсите интересни предмети втора употреба. Те са не само богатство, но и съхраняване на традицията, израз на модерно мислене и на опазване на природните ресурси.