Що за хора са левичарите

Що за хора са левичарите

В съвременното разбиране за левичари смятат хората, които по-често използват лявата, а не дясната си ръка. При това кой с коя ръка пише, е важно, не най-същественото. Според някои проучвания всеки седми човек на света е левичар.

И до днес не е е докрай ясно защо за едни хора е по-удобно да използват лявата си ръка, а за други водеща е дясната. Предполага се, че като цяло това отчасти се обяснява с генетични причини, а отчасти – с екологични. Преди време международна група учени изясни, че средно при раждането си левичарите тежат значително по-малко от десничарите. По-рано други специалисти пък намериха взаимовръзка между левичарството и формата на лицето – според тях, формата на брадичката и долната челюст може да е свързана с това коя ръка е водеща, на генетично равнище.

Какво показват изследванията

Малко по-често левичари се срещат при хората с неврологични разстройства – например, при епилепсията. В същото време други изследвания сочат, че левичарите са по-умни – децата, които преимуществено използват лявата си ръка, често демонстрират по-добър успех в училище. Мъжете левичари пък са по-богати от десничарите с около 25 процента.
Впрочем, специалистите нямат научно обяснение за подобни разлики.

Любопитно е, че при редица единоборства и други видове спорт да си левичар е по-изгодно. Това помага да объркаш противника и да използваш техники, за които той не е бил готов.

Митове и проблеми за левичарите

Популярният мит, че левичарите са по-творчески личности от десничарите, по-скоро не съответства на действителността. Но така или иначе, разликите между левичарите и десничарите са твърде несъществени, за да може по водещата ръка да се направят каквито и да изводи за конкретния човек.

Това обаче не е попречило на много страни векове наред да подлагат левичарите на дискриминация. Руският император Петър I например забранявал на левичарите да свидетелстват в съда, а по времето на социализма много деца бяха принуждавани да пишат с дясната ръка. В някои части на Китай нежеланието да си десничар доскоро се приемаше за „неприлично“, а понякога се наказваше с травмиращи средства.

Тази дискриминация на левичарите в някаква степен се е установила и на нивото на различни думи и изрази. Думата „десен“ в много езици е синоним на думите правилен, добър, ловък, справедлив и т. н. Например думата „право“ е юридически термин, подразбиращ правосъдие в повечето европейски страни.

Езиците създават различно отношение

Английската дума „sinister“, което се превежда като зловещ, произлиза от латинската дума, която първоначално е означавала ляв и левостранен. Съвременната италианска дума „sinistra“ се превежда и като зловещ, и като ляв. В норвежкия език „лява“ се нарича лошо свършена работа.

Днес в повечето цивилизовани страни левичарите едва ли ще бъдат дискриминирани. Въпреки това, много инструменти и устройства и досега се произвеждат така, че да е по-удобно да бъдат използвани с дясната ръка – като например ножиците и компютърните мишки. Даже стоките, които някои компании произвеждат специално за левичари, не помагат – например, ножиците от този тип е удобно да се държат с лявата ръка, но остриетата им са разположени стандартно. Така те закриват разрязвания обект и пак не са достатъчно подходящи за употреба.

Време за солидарност между хората

Някои смятат, че в Международния ден на левичарите останалите хора трябва да проявят „солидарност“. Например – да правят привичните неща с лявата си ръка. Това е доста безсмислено. Празникът само припомня, че всеки човек има право да използва повече тази ръка, която му е по-удобна. 

Между другото, не само сред хората има левичари – това се случва и при котките, и при тях това в известна степен влияе на цялостното им поведение.