Щастието да намерим време за себе си и за хората, които обичаме

Щастието да намерим време за себе си и за хората, които обичамеЗа времето често говорим като отвлечено понятие, което се измерва с 24 часа в денонощието и не стига за нищо. Работя, не ме занимавай сега; не ми стига време за сън; не мога да намеря някой друг час за приятелките; не успявам да поиграя с децата си… Колко често, ако не и всекидневно, повтаряме тези фрази. Причината търсим винаги извън нас, но не и в самите нас. На някои може да се стори дидактично, но всичко опира до правилното планиране и до приоритетите ни. За да ни стигнат и денят и нощта, трябва да си дадем сметка как, защо и кой краде от времето ни, къде са скритите резерви, за които нямаме очи и ум. Ето един примерен списък, който ви предлагаме за размисъл.

Планирайте добре
Да, колкото и странно да звучи, планирането на деня, седмицата и на месеца е разковничето за успешен и пълен с изненади живот. Достатъчно е да си спомним детството и училището – всичко е по график, а това не е случайно. Целта е да се изгради собствена дисциплина, да се избегне хаосът и стресът, както и да се насочат усилията към преследване и постигане на конкретна цел. Дневното планиране е по-детайлно, докато в седмичното и месечното отбелязваме важни за нас срещи с приятели, професионални разговори, подреждане и почистване на дома, посещения във фризьорския салон… Залагаме онова, което е най-важно, което ще ни е приоритет и съзнателно ще се стремим да не разпиляваме сили за второстепенни неща.

Сега и утре
Принципът е елементарен – планираме нещата, които искаме да свършим именно днес, а в перспектива и за цялата седмица или идващия месец. Да си спомним закона на математиката: колкото е по-голям ъгълът, толкова е по-лесно да се види и перспективата. Направете си записки в бележник или календар. Не си поставяйте големи цели, но планирайте заедно с останалите членове от семейството. Кой ще полее цветята, кой ще мине с прахосмукачката, кой ще забърше мебелите и первазите, кой ще подреди кухненския шкаф…
Повечето от домашните задължения могат безпроблемно да се разпределят между всички. И не делете, както в старото време, домакинската работа на мъжка или женска. Винаги има неща, които са по силите на всеки.

Мигове за децата
Как мина училището днес, нахрани ли се добре на обяд, научи ли си уроците – познати всекидневни въпроси. Отговорът е също очакван: добре, или да. И ние, като родители, сме доволни – всичко е наред.
Просто не забравяйте да продължавате да задавате въпроси, да проявявате любопитство и заинтересованост. Разкажи ми какво хубаво се случи в училище? Кога ще излизаш с приятелки и как ще прекарате времето по забавен начин? Само от един десетминутен разговор ще видите как отношенията ще се подобрят, а и ще изпитате удоволствие, че се вълнувате от живота на хората, които обичате.

Човекът до нас
Колко често забравяме да кажем обичам те, имам нужда от теб, не мога без теб, ти си ми всичко в този свят. Вместо това губим време за ненужни обяснения, обсъждаме и спорим за въпроси, които са простички за разрешаване. Нека да анализираме критично кога за последен път сме били заедно с любимата или любимия на кратка разходка, в ресторант или сме гледали заедно филм. Можем да намерим време за това, да си поделим домакинските задълженията, да подредим заедно всекидневната, да наготвим двамата вкусна вечеря, да се посмеем и порадваме на живота.

Крадците на време
Те са около нас и изсмукват енергията и силите ни. Защо стоим часове на площадката пред апартамента и слушаме оплакванията на съседката, или отделяме време, за да чуем сплетни и клюки?
Телефонните разговори, чатовете отнемат също ценни минути, а понякога и часове. Чуете ли някой да ви казва само една минутка, това са минимум 10. Откажете любезно, че в момента сте заети, и ще се свържете по-късно. Социалните медии имат много достойнства, но минутите, прекарани в обяснения и коментари, са също крадец на време. Понякога трябва дори да изключим за няколко часа компютъра или телевизора – ще се убедите колко време за качествен живот ще получите.

Не на перфекционизма
Никой не ни кара да вдигаме летвата толкова високо, че да имаме перфектно подредено жилище, напомнящо с педантичността си на аптека, или да сме винаги най-добри домакини в кухнята, както и да сме изгладили на часа всичкото пране. Народната приказка „Не оставяй днешната работа за утре“ колкото и да е мъдра е чиста форма на стрес и ни кара да се чувстваме виновни, ако не успяваме навсякъде и във всичко.
По-важното е да се вслушате в сигналите, с които ни предупреждава тялото – ако сте изморени, починете си, поспете малко повече, разходете се на чист въздух. Не ставайте роб на дома и на изрядната чистота. А подреждането може да стане ефективно, ако всички вкъщи помагат.

Личното пространство
За него май почти не намираме време, все не остава нищичко за самите нас. А това е толкова важно, за да поддържаме емоционалния си баланс, да се радваме на добро физическо и психическо здраве и да се чувстваме като уникална и значима част от социалния контекст. Нашите часове са си само наши. Предупредете семейството, че срещата с добра приятелка от детството е важна за вас.
Зарадвайте се, ако мъжът ви иска да отиде и да изгледа мечтаната футболна среща – нека да остане някоя вечер с приятели в кафенето и да си реши световните мъжки въпроси. И децата трябва да имат възможност да се видят с връстници.
Всеки един има право на свое пространство и то трябва да се намира в хармония с личните потребности и със семейните ангажименти.

Времето е най-големият ресурс, който имаме в живота си. Нека да го използваме за щастие, радост и красиви емоции както за самите нас, така и за хората, които са ни безценни. Да си припомним знаменитата мисъл на Де Бонал „Всяка минута, в която си ядосан, губиш 60 секунди щастие.“
Да, времето е наистина щастие, от което не трябва да се отказваме лесно.
Автор: Ана Дечева