Самоконтролът помага за развитието

Самоконтролът помага за развитието

Вашето дете не внимава в училище, не се интересува какви са резултатите от тестовете му, не му пука какви са оценките му? Добре е да се замислите как сте го възпитавали до този момент. Важно е да го научите, ако не да бъде най-добро в учебните занимания, то поне да върви напред заедно с всички.

Учените доказват, че децата с добър самоконтрол, тоест – способните да се съсредоточават, да не изоставят трудните задачи и да потиснат импулсивното си поведение, в бъдеще ще бъдат способни по-лесно да си намерят работа и по-рядко ще попаднат в списъка на уволнените. Още един плюс – те с близо 40 на сто ще се окажат по-рядко ще се окажат в положението на безработни, отколкото онези, които в детството си така и не са успели да се справят без помощ от близките.

За да установят връзката между самоконтрола в детските години и безработицата в бъдеще, учените изследвали резултатите от две дългогодишни изследвания, в които са участвали повече от 15 000 британски деца. Нивото на самоконтрол се измервало, отчитайки интелекта, социалното равнище, семейната история и състоянието на здравето.

Какви са изводите? По време на рецесията на 80-те години на 20 век рязко скочила безработицата сред тези, които в детството си не се отличавали с особен самоконтрол. Хората, които се нуждаели от допълнителна помощ, губели първи работата си и много трудно намирали нова. Това може да бъде обяснено с редица фактори – повишена уязвимост към стрес заради безработицата, загуба на навици поради дълго прекъсване на работата, неувереност – всичко това определено не помага лесно да бъде намерена работа.

„За да бъдат избегнати подобни проблеми, е много важно да се възпитава самоконтролът в детските години, когато психиката е най-пластична. Освен за лично благополучие, това ще помогне да се намали безработицата в обществото, особено по време на рецесия, и да има полза за хората в дългосрочна перспектива”, казва авторът на изследването Майкъл Дели.
Той съветва да бъдат създадени специални програми за развитие на самоконтрола в училището и в детските градини. Изключително полезни в този смисъл могат да бъдат заниманията с йога, бойни изкуства и медитация.

От друга страна, всички деца са различни. Бъдете близо до своето дете, опитайте се да разберете какви са интересите му, целите му, намеренията му – много преди да дойде моментът да се реши с какво ще се занимава то в живота си занапред. Важно е да му помагате да намери себе си – тогава ще му е много по-лесно да се контролира и да се справя с обстоятелствата.