Само за мъже: Как да управляваме жената

Само за мъже: Как да управляваме женатаНе са редки случаите, в които мъжете като управленци срещат трудности в работата си с жени подчинени. Те са породени от различни причини. Все пак ви предлагаме два универсални съвета, които биха могли да ви помогнат, ако сте мъж и имате дами за подчинени.

Давайте справедлив и честен отзив за качеството на работа на жената
Мъжете ръководители, които се стараят да не дават оценка на работата на подчинените им жени, са основно два вида.
Първите много се страхуват, че жената ще започне да реагира неадекватно. Ръководителят си мисли, че жената не е човек и задължително ще реагира на критиката не така, както биха сторили нормалните хора (разбирай мъжете), а някак по-различно. Особено шефовете, които смятат, че ако разкритикуват жената, тя непременно ще започне да плаче. Тази причина мъжете читатели на списание „Форбс“ посочват най-често в отговор на въпроса защо не ръководят жените така, както мъжете.

На второ място в списъка на потенциално неадекватните женски реакции е увереността на жената в това, че към нея се предявяват завишени изисквания.
На трето място: оказва се, че мъжът ръководител се старае да не критикува жената, защото се бои, че тя ще задава въпроси.

Втората група мъже са джентълмените. Според наблюдения на аналитици от в. „Таймс“ те смятат, че ако се държиш с жената така, както с мъжа, постъпваш не по мъжки. Т.е. какъв мъж си, ако се нахвърлиш на беззащитната жена със своите упреци и съвети? Истинските мъже не постъпват така. Те трябва да защитават жената и да се грижат за нея, дори ако това не е съпругата или сестрата, а подчинената или колежката, от работата на която зависи успехът на проекта.

Въпреки че мъжете от втората група определено са по-приятни, представителите и на двете групи не са никак прави. Всяка компетентна жена иска в работата й към нея да се обръщат така, както към колегите й мъже. И за нищо на света няма да започне да плаче, ако мъжът ръководител си позволи да даде оценка на работата й, както и да й даде съвети.

Освен това мъжете никога не се жалват от факта, че подчинените им мъже задават въпроси. Затова нормално е и жената да пита, без да я обвиняват.
И колкото и да е потенциално приятна работата с мъже, които смятат, че са длъжни да предпазват колегите си жени, самите жени предпочитат да не бъдат предпазвани, а да ги смятат за хора.

Затова, мъже, не се страхувайте да се изказвате, да критикувате, да хвалите, да споделяте опасения и въобще да работите с жените, вместо да се стараете да не се обръщате към тях като към подчинени.

Искайте мнението на жените по време на събрание
Допитване, проведено от компанията Flynn Heath Holt, показва, че в 50 на сто от случаите по време на общо събрание жените предпочитат да мълчат и да не се изказват, освен ако не им зададат пряк въпрос.
Учените социолози свързват това с обществените норми, които все още предписват на жените да не вземат отношение, особено ако разговарят мъже. Жените – осъзнато ли не съвсем, смятат, че тяхното мнение не може да е толкова важно, колкото мъжкото. Ако жената е съгласна с мъжа, тя мълчи, мислейки, че е недостатъчно значителна и нейната поддръжка не би могла да помогне на мъжа.

Ако жената не е съгласна с мъжа, тя смята, че това се явява знак на нейната неправота или пък просто не храни надежда, че може да разубеди мъжа и съгласните с него колеги.

Във всеки случай на мъжете ръководители се препоръчва да се постараят да включат жената в разговора, да задават въпроси и въобще да се интересуват от женското мнение. В края на краищата, вие сте наели тези жени заради някакви професионални умения и качества.

И ако не включите в обсъждането жените, рискувате да изгубите техния потенциален дял в общото дело, заради което им плащате заплата. Жените не са виновни, че обществото по-често ги учи да си мълчат. Вие сте умен ръководител. Ръководете ги.

Между другото, цялата тази женска безпомощност води до това, че жената изключително рядко моли за повишение, дори да го заслужава и да притежава всички професионални качества. Така мъжът ръководител в повечето случаи повишава този, който според неговото мнение е достоен и в същото време е поискал повишение. Тъй като жената по-рядко се осмелява да помоли, по-рядко получава повишение.

Мъжът ръководител е длъжен да оглежда и жените в екипа, когато се появи вакантна позиция. Възможно е да притежавате много квалифицирана подчинена, която от скромност никога няма да се предложи сама. Като цяло мъжът ръководител е длъжен да ръководи жената като човек, а не като жена, ако иска нещата винаги да са наред.