Начало Здраве Зависимости Само една малка, или как ставаме зависими от алкохола

Само една малка, или как ставаме зависими от алкохола

Само една малка, или как ставаме зависими от алкохола

Все чуваме, и то често, че някой има тежко пиянство, пийва си повечко или го влече към чашката.
И независимо, че сме наясно, че става дума не само за някакво временно удоволствие и бягство от действителността, се страхуваме да наречем алкохолизма с истинското му име – хронично заболяване.

А то е точно такова, защото не само не успяваме да контролираме количеството алкохол, което поглъщаме, но и не забелязваме как постепенно разбиваме отношенията в собственото си семейство, изпадаме във финансова бедност и дори има риск да загубим работата си.

Алкохолната зависимост се развива бавно във времето и за да разберем доколко сме изпаднали под нея, трябва да си отговорим честно, ама много честно, на някои от следните въпроси.

Алкохолът и хормонът на удоволствието

Известно е, че редовното посягане към ”само една малка ракийка”, нарушава химическия баланс в мозъка. Гама аминомаслената киселина изпълнява ролята да понижава процесите на възбуда и ни предупреждава кога е време за сън, премахва психическото натоварване. Едновременно с това стимулира хормона на удоволствието дофамин.

Този хормон ни прави зависими и пристрастени, както е и в любовта. При алкохолизма се нарушава метаболизмът и на преден план излиза само желанието за временно и бързо щастие.

Помислете какви причини ви накараха да започнете да употребявате повече алкохол, от какви проблеми бягате, когато пиете до забрава.

Има ли генетична обремененост

Доказано е, че има връзка между наследствения фактор и зависимостта от алкохола. Рискът да станем роби на спиртните напитки е шест пъти повече, ако в семейството ни е имало близки, които да са прекарвали времето си пред бутилката с вино или водка.
Родители, които имат в личната си история години с алкохолизъм, трябва да обърнат внимание на развитието на децата си.
Особено ако по време на бременността бъдещата майка е пила спиртни питиета.

Алкохол в ранна тийнейджърска възраст

Направете равносметка дали не сте започнали с пиенето още когато сте били в гимназията, или дори още по-рано. Младежите на тази възраст се поддават лесно на натиска на групата и не искат да бъдат сочени с пръст, ако има предложение от сорта ”Дайте да се напием до припадък на купона”.
Това е и времето на чувствително възприемане на околния свят, налице е желание да се освободим от опеката на родителите, а и лесно се имитира поведението на възрастните.

Тютюнопушенето има връзка с алкохола

Международните изследвания сочат, че хората, които пушат цигари, са склонни да поемат повече алкохол. Някак си е прието, че е по-готино да се почерпим, но и да изпушим няколко цигари.
Залъгваме се с оправданието, че мислим по-добре под въздействието на никотина, а комбинацията спирт и никотин ни кара да се чувстваме спокойни и уверени.

Хормоните на стреса са също причина

Стресът и напрежението, което имаме всекидневно, желанието да се отпуснем, след като се приберем от работа, безсънието, нерешаването на всекидневните проблеми са също фактор за алкохолната зависимост.
Хормоните на стреса предизвикват силно чувство на тревожност у човека, а това води до ответна реакция и желание да се освободим от дразнещия фактор и неприятните усещания именно с алкохол.
Или както казваме често – да удавим болката и мъката.

Чести компании и почерпки

Няма нищо лошо в това, хората да се събират и да прекарват времето с приятели. А и това е част от социалното общуване, от което всеки един от нас се нуждае.
Бъдете нащрек, ако започне да ви става навик да оставате до късно на маса, да поемате големи количества алкохол, после да спите до късния следобед. И отново същият порочен кръг.
От една страна, се развива силна зависимост от алкохола, от друга, се чувстваме добре именно в групата, където можем да забравим проблемите и неприятностите си.
Но едва ли когато изпаднем в беда приятелите на чашка ще са до нас.

Депресията ни кара да пием

Често при първите симптоми на депресия посягаме към алкохола. Правим го дори несъзнателно, за да забравим за неприятностите, да избягаме набързо и страхливо от действителността и да оставим възникналите въпроси сами да се решат.
Алкохолът не трябва да се прилага като медикаментозно средство, още повече като антидепресант или приспивателно. Вместо да си помогнем ние задълбочаваме депресията още повече.

Рекламата също ни подлъгва

Всичко, което бълва телевизионният екран или виждаме на големите рекламни табла в градовете, е почти приказно. Красиви, морни от жегата мъже, с лека пот по челата отпиват на глътки ледена бира. Каубои се надпреварват за малцово уиски, други се парят в сауна и надигат изстудено питие.
Рекламата създава чувство за комфортност и лукс, както и подсилва мнението, че в пиенето няма нищо лошо.
Да, в малки дози е дори и здравословно, няма спор, а и лекарите препоръчват чаша вино зиме и бира лете. Но когато се прекрачи границата на нормалното количество, е вече алкохолна зависимост.

Малък тест за алкохолизъм

Отговорете си честно на въпросите и си помислете доколко сте зависими от алкохола.

1. Пиете често, но се криете от останалите. Предпочитате вечер да сте сами с единствения си приятел бутилката
2. Усещате все по-често желание да пийнете. Няма значение дали е в компания, на семеен празник, или когато минавате покрай бара. Просто ви се пие.
3. Усамотявате се на вилата, на село или на друго място уж да си почините. В багажника на колата ви има няколко бутилки, за които никой не знае.
4. Започвате да криете от себе си резерв, за да има при необходимост – зад книгите в библиотеката, в дъното на някой шкаф.
5. Успивате се, главата ви тежи сутрин и закъснявате работа. Намирате си все по-често оправдания, че имате сутрешна мигрена, боли ви стомаха, спукала се е гума на колата, детето се е разболяло и ще закъснеете.
6. Избягвате работни срещи и заседания в първата половина на деня.
7. В дома ви има много празни бутилки от водка, вино, ракия.
8. Губят ви се моменти от снощното напиване, не си спомняте какво сте говорили, с кого сте били и как сте се прибрали вкъщи.
9. Пиенето се превръща в ритуал, който се повтаря всекидневно – пиете докато сте седнали пред телевизора, преди да тръгнете за работа или като се приберете вкъщи.
10. Загубвате желание не само да работите, но и да отделяте време на любимото хоби.
11. Ставате раздразнителни, измъчва ви безсъние, ако не пиете, започвате да се карате често с близките си или с колеги.
12. Не можете да контролирате нервите си, главоболието лекувате с фразата ”клин клин избива”. И отново пиете.

С времето проблемите, свързани с алкохолната зависимост, само се задълбочават.
Те могат да се избегнат, ако навреме се потърси помощта на лекар или психолог. Всяка една зависимост наранява хората от нашето най-близко обкръжение.
Нима децата и любимите заслужават да живеят така?

Автор: Ана Дечева