Миризмата на печен лук за мнозина от нас напомня за детството, за зимните ваканции на село при баба и дядо и за толкова още много неща.
Печеният лук е сред любимите ястия в българската кухня, а класическата рецепта е с орехи.
В тази рецепта ви предлагаме вариант с печени чушки и кисели краставички.
Всеки може да я допълни с това, което му харесва – варено жито, булгур, царевица, маслини, мариновани домати.
Необходими продукти
5 – 6 средно големи глави стар лук
1 – 2 пресни или консервиран и чушки
1 – 2 кисели краставички
шепа орехи
зехтин или олио, оцет или сок от лимон, пресен или сушен магданоз или копър
Начин на приготвяне
Сложете лука, без да го белите, в подходяща тавичка. До него можете да сложите и прясната неопечена чушка.
Лукът се пече във фурната около 35 минути на 200 градуса.
Извадете и оставете да изстине.
Обелете лука, като премахнете всичко от твърдата обвивка, обелете и чушката.
Нарежете на дребно, като прибавите и нарязаните кисели краставички.
Объркайте със зехтин и сок от лимон, но и с олио и оцет става също много вкусно. Добавете сол и черен пипер на вкус, подправки – магданоз или копър – пресни или изсушени.
На слаб огън в тиган препечете орехите и поръсете салатата с тях.