Sail Amsterdam – грандиозен парад на кораби

Sail Amsterdam - грандиозен парад на кораби

„Sail Amsterdam” се провежда веднъж на 5 години в Амстердам и е наистина впечатляващо зрелище. Ветроходи от цял свят пристигат в града, за да пуснат котва в Източния залив, а всички желаещи могат да се качат на борда и безплатно да разгледат плавателните съдове през всичките четири дни на събитието. То се провежда обикновено в края на август.

За първи път проявата е организирана през 1975 г. в чест на 700-годишнината на холандския град. В това време интересът към ветроходните кораби отново нараства. Успехът на събитието тогава води до създаването на фондация Stichting Sail Amsterdam.

Това е не само един от най-грандиозните морски паради в света и най-големият в Холандия. Десетки ветроходи и стотици други исторически плавателни съдове се включват в него. В залива, освен участващите в морското шествие, пристигат и многобройни други кораби, корабчета и яхти. През 2000 г. например техният брой е достигнал 8000.

По време на фестивала се организират и по-малки съпътстващи събития – парад на малки ветроходни лодки, изпълнение на хорове на моряците и възстановки на морски сражения. Парадът на ветрилата през първия ден привлича изключителен интерес. Провежда се и военноморски конкурс.

В списъка на участниците в най-голямото ветроходно събитие на Холандия обикновено са най-големите ветроходи в света, като руските „Седов”, „Мир” и „Крузенштерн”, италианският „Америго Веспучи”, холандските „Щад Амстердам” и „Европа”, германският „Александер фон Хумболд”, шведският „Гьотеборг”, португалските „Сагрес” и „Санта Мария Магдалена”, българският „Калиакра” и др.