С какво се глезят богатите

С какво се глезят богатите

Има хобита, които са почти без пари – например да събирате морски мидички и раковини или сухи клонки за икебана край морския бряг. Други хобита обаче струват цяло състояние и са по възможностите само на много богатите хора. Ето някои от тях.

Отглеждане на коне

Това занимание е изключително популярно през 70-те години на 20 век, после отшумява, а сега отново излиза на мода. Милиардерите не искат да купуват чужди коне, предпочитат да си отгледат свои. Елитните коне струват милиони долари. Плюс цената на фермите за разплод и отглеждане, плюс хората, които се грижат за конете, треньорите и ветеринарите.
Отглеждането на един породист бегач струва около 50 000 долара годишно, а в конюшнята са много.
Разбира се, добрият кон после може да бъде продаден за добри пари, но рисковете в този бизнес са толкова големи, че никой не храни надежди за стабилни печалби. Отглеждането на коне е скъпо, но търсено от богаташите удоволствие.

Каране на самолет

Едно интересно хоби, което сочи, че богатите искат да правят нещо сами, може би защото им омръзва някой да върши всичко вместо тях. Притежаването на разкошен частен самолет вече не се смята за нещо необичайно, но ако имате самолет, трябва и да можете да го управлявате, иначе рейтингът ви пада.
Популярността на това занимание е толкова нараснала, че в последните 5 години по света са се нароили два пъти повече летни школи за каране на самолет. Най-обикновената базова програма струва минимум 100 000 долара.
За тези пари ще ви научат да излитате и кацате, но трябва да е ясно, че управлението на самолет е почти като шофирането. В автошколата ще ви научат на всичко, но няма да сте истински водач и да придобиете нужните умения, докато нямате собствен автомобил. Същото е и със самолетите…

Колекциониране на старинни персийки килими

Звучи малко странно, но това е хоби с добри печалби, което става все по-популярно покрай увеличаването на броя на арабските милиардери. Килим на повече от 150 години струва от 300 000 долара нагоре.
Нещо повече, цените на старинните килими растат по-стабилно от акциите на IT-компаниите и за цялата история на техните продажби не са падали надолу. Като с всяка антикварна вещ, е много важно да не ви пробутат фалшификат. Световният черен пазар за изкуствено състарени килими се оценява на 1 милиард долара.
Това е и основният проблем при това хоби. В света има не повече от десетина специалисти, които достоверно могат да оценят възрастта на килима, къде и от кого е бил създаден и колко струва. Те са наясно колко са изключителни и изискват огромни хонорари за работата си.

Компютърните игри

Вярно е, че самата компютърна игра струва около 60 долара, но ако сте не просто геймър, а геймър милионер, може да си позволите луксозни джаджи за увеличаване на удоволствието от играта, чиито цени тръгват от 15 000 долара. За 150 000 долара пък може в дома да бъде изградена специална стая с екран на една от стените, с качествен звук и 3D-оборудване.
Технологиите в тази сфера са толкова напреднали, че най-простият базов набор включва самата игра, както и героите, които могат да бъдат насочвани и контролирани чрез мисълта на играча, с помощта на специален шлем. За тези, които обичат това хоби, парите не са изхарчени напразно.

Роботите

Миналата година само в САЩ богаташите са изхарчили около 700 млн. долара, за да се обзаведат с роботи от най-различен клас. Цената на всеки отделен робот много зависи от това, което той умее да прави.
Роботите сервитьори и роботите водачи вече излизат от мода. Все по-често милионерите си поръчват роботи, с които могат да си поговорят и даже да създадат романтична връзка.
Такива умни машини се правят по поръчка и всеки от тях може да бъде зареден със знания, които са от сферата на интереси на конкретния собственик, както и да притежават качествата, които най-много му харесват.
Така например, личният робот може да знае всички анекдоти за тъщата, да обича малките кученца като собственика си и да чете на глас. Технологиите струват милиони днес, но все пак с всяка изминала година роботите стават все по-евтини.