С какво са опасни диетите

С какво са опасни диетите

Всяка трета жена на планетата регулярно и целенасочено се ограничава в храната, сочи статистика на британски учени. Мечтата за това, че е възможно сериозно да се отслабне за най-кратко време, е толкова привлекателна, че не може да се устои пред съблазънта й. В името на по-малкото тегло сме готови на всичко, на всякакви проверени и непроверени диети.

Но учените са категорични в едно: най-целесъобразният способ да бъдем себе си, да се чувстваме комфортно, е да се придържаме към балансираното хранене, съпроводено с физическа активност и здравословни навици. Диетолозите твърдят, че има два вида диети – здравословни и нездравословни. Вторите са определено опасни за здравето. По какво се различават двата вида диети?

Признаците на здравословната диета:
– Тя е разнообразна, включва в себе си няколко продукта, които вие обичате;
– Не ви обвързва с купуването на конкретни продукти;
– Отчита вашите предпочитания в храната – кое ви харесва и кое не;
– Намалява теглото в продължение на дълго време, постепенно, стъпка след стъпка;
– Поставя основите на нов образ на живота ви.

Признаци на опасната диета:
– Не е балансирана, употребява се само един вид елементи;
– Потреблението е по-малко от 1200 калории в денонощие;
– Обещава бързо намаляване на килограмите, без да гарантира изменение в хранителните навици в дългосрочна перспектива;
– Гарантира успех;
– Задължава купуването на определени продукти.

С какво са опасни диетите?

Недостатък на хранителни елементи
Разпространено последствие от неправилната диета е недостигът на хранителни елементи, необходими за нормалната работа на вътрешните органи. Най-популярните и тревожни признаци: обща слабост, припадъци, главоболие, анемия, аритмия на сърдечната дейност, намаляване на мозъчната активност.

Отказът от мазнини, въглехидрати и отстраняване на определени компоненти водят след себе си разстройство на хранителното поведение. Най-опасния стадий са необратими последствия от рода на анорексията, която може да доведе и до смърт.

Психични проблеми
Некомфортната диета винаги е съпроводена с емоционални проблеми. Резките ограничения, постоянният контрол върху чувството на глад, отказът от любими продукти и хранителни навици предизвикват нервност и безпокойство. След дни напрежението расте дотолкова, че мнозина, ако не се сриват окончателно, започват да си позволяват малки изключения – пр. една хапка от това няма да ми навреди. След това обаче изпитват чувството за вина, че са нарушили табуто и са направили изключение.

Чувстваме се раздразнени и унили. Неподходящата диета може да предизвика не просто меланхолия, но и депресия. Това е една от причините измененията в порциона да стават постепенно – човек просто не е в състояние от фаза „ям всичко наред” рязко да промени образа си на живот и да започне да яде примерно само сурови храни. Затова изработвайте новите си навици постепенно.

Като начало можете да промените способа си на приготвяне на продуктите за вечеря в по-здравословен – примерно на пара, на грил, като постепенно въвеждате новите съставки.

Ефект йо-йо
Ефектът йо-йо е съкрушително разочарование за повечето слабеещи. Отначало вие преминавате през жесток етап на отказ от любими ястия и килограмите действително намаляват, но се връщат веднага дори повече в момента, в който се върнете към нормалния си привичен порцион. В повечето случаи не само връщате килограмите си, но и надвишавате лимита. Йо-йо е резултат от работата на вашия достатъчно умен и пресметлив организъм, твърдят учените. Изпитвайки веднъж глобална загуба на важни компоненти, тялото ви решава, че е необходимо срочно да се запаси с достатъчно количество мазнини.

Най-опасните диети

Монодиетите
Сок от зеле, лимон, кефир или ябълков оцет. Огромна категория от „народни” диети за бързо отслабване са основани на това, че в порциона си поставяте акцент на един продукт в продължение на седмица или две, след което се връщате към обичайния си ритъм на хранене. Опасни ли са диетите от такъв тип? По наблюдения на лекарите именно монокомпонентите в порциона по-често водят след себе си йо-йо ефекта.

Диета 5:2
Една от най-модните и иновационни диети, родом от Великобритания. Ако се вярва на създателя й Майкъл Мосли, с придържане към системата 5:2 може да се свалят до 7 кг за месец и до 30 кг за 3 месеца. Нейният главен принцип: 5 дни в седмицата вие ядете практически всичко, което искате, а в оставащите 2 дни употребявате само продукти с високо съдържание на протеини и фибри (риба, месо, плодове), на практика напълно избягвайки простите въглехидрати (макаронени изделия, ориз, картофи), като при това се ограничавате до 500 калории в денонощие за жената и 600 за мъжа. С какво е опасна протеиновата диета по британски? Редица европейски лекари жестоко разкритикуваха такъв подход.

Първо, пълната свобода на хранене в първите пет дни може да доведе до затлъстяване вместо до желаното отслабване.

Второ, всеки порцион под 800 калории в денонощието носи сериозни рискове за здравето, в това число падане на кръвното налягане и кръвната захар. А излишният протеин води до проблеми с бъбреците, отговорни в това число и за преработката на протеините.

Кетонова диета
Една от най-рисковите форми на отказ от хранителни вещества е рязкото ограничаване на въглехидратите. Тези хранителни вещества не само обезпечават енергията, но и поддържат имунната система и съхраняват зрението. В случай на дефицит организмът започва да разкъсва протеините за получаване на енергия, от което автоматично настъпва остър недостиг и от първите, и от вторите.

Първото последствие от въглехидратния глад е понижената активност на главния мозък. В числото на симптомите са раздразнителност, гадене, лош дъх, мускулни крампи, отпадналост, мигрена.