С диета от каменната ера се грижим за кожата

С диета от каменната ера се грижим за кожата

На ново ниво е вече популярността на диетата от епохата на палеолита. Днес специалистите предлагат не само хранително меню от каменната ера, но и древен начин на грижа за кожата. Съвременните хора могат да се хранят така, както са се хранили хората през каменната ера: месо от свободно отглеждани домашни животни, дивеч, дива риба, яйца, плодове, зеленчуци гъби, ядки. Трябва да се откажем от зърнените и бобовите култури, от картофите, от млечните продукти, от рафинираната захар, солта и маслото.

От казаното дотук може да се създаде лъжливата представа за паралел между хранителната палеодиета и палеокозметиката, т.е. че в състава на втората трябва да влиза месо, примерно. На практика обаче грижата за кожата и косите в стил пещерните хора е максимално приближена към домашните секрети за красота.

Необходимо е да се използват само тези съставки, които са били достъпни на нашите предци преди десетки хиляди години (това само по себе си е невъзможно) и напълно да се откажем от всякакви промишлени компоненти (това е сравнително по-просто). Привържениците на този подход казват следното: вие не бихте яли диня, която е престояла в хладилника ви два месеца, нали? Тогава защо нанасяте върху кожата си продукт, престоял в склада и в магазина много по-дълго време?

Нарастващата популярност на бюти сегмента палео предизвика нова вълна от критика по адрес на обичайните козметични продукти. Лошите консерванти, парабени, сулфати и т. н. вредят на организма на клетъчно и хормонално ниво, предизвиквайки реакция не само от страна на кожата (акне, розацея, дерматити), но са и възможна причина за възникване на рак и безплодие. Не вярвайте на това. Научни изследвания, потвърждаващи тези страховити твърдения, до ден днешен няма, докато доказващи обратното – колкото си щете.

Между другото, на т. нар. органична козметика също не й потръгна. В последните години маркировката «organic» може да се срещне върху всякаква категория продукти: от масло за коса до лак за нокти и обратно. Привържениците на палеокозметиката казват, че не всички такива продукти отговарят на истината.

Повечето от органическите бюти продукти така или иначе съдържат консерванти. Освен това една съставка може да е органична, докато другите не. Затова производителите на палеокозметика уверяват, че в техните опаковки попадат само най-свежите натурални компоненти, израснали в природата, а не синтезирани в лабораториите. Те са богати на витамини и минерали. Благодарение на това кожата получава само най-доброто и става изключителна.

Специалистите обаче знаят, че контролът върху чистотата и стабилността на качествата на натуралните компоненти е доста сложен, а освен това те по-често предизвикват алергия, отколкото химията. Още повече ако в състава й отсъстват консерванти.

Съставът на палеопродуктите при домашни условия е ясен. Основа на формулата са разнообразни растителни масла, чиито възможности са универсални и безгранични. Дерматолозите обаче предупреждават, че маслото ши, зехтинът и кокосовото масло са главни врагове на проблемната кожа. Техните молекули са толкова малки, че те лесно проникват в порите и ги запушват. Така че в ход влиза ябълковият оцет (вместо тоник за лице и за изплакване на косата), захар и сода (като ексфолианти) и глина (за почистване на порите). Най-смелите свеждат до минимум използването на миещи средства и застават под душа не по-често от веднъж-два пъти седмично. Вместо шампоан и гел – яйца, оцет, кокосово масло или просто вода. И разбира се – никакъв сешоар и епилатор.

Естествено, не е задължително да си приготвяте у дома дезодорант от сода, марантово нишесте и кокосово масло или да слагате вместо червило сок от цвекло. Сред органическите марки на пазара се срещат и „пещерни” – примерно Meow Meow Tweet, Primal Life Organic, Araza Natural Beauty, последната от които е отличена с палеосертификат. Онези от вас, които смятат този подход за компромисен, имат вариант: влизат в кухнята и си правят маска за лице от магданоз, отгледан на перваза на прозореца.

(По материали от чуждестранния печат)